clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Recenze: Sexy SX1
Vydáno dne:  18.03.2004
Zobrazeno celkem:  102907
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2   3.2 (hodnoceno 103x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2
 
recenze



verze pro tisk  

Úvod
2. Možnosti SX1
3. Zábava na SX1
4. Fotogalerie

Kdo si hraje nezlobí

Použít SX1 jako herní konzoli je další možností tohoto telefonu. Originální instalované hry Sitris (klon Tetrisu) a Mozzies jsou už sami o sobě výborné. Já se zastavím u Mozzies, se kterou jsem strávil nemálo zážitků. Cílem hry je střílet do poletujících komárů, oč vám joystick stačí. Po jejím zapnuti zprvu nechápete, proč ta hra nefunguje a proč nereaguje na tlačítka a pouze můžete střílet joystickem, ale ne s ním manévrovat. Vtip je v tom, že telefon musíte vzít do ruky a přesně jako s brokovnicí s ním hýbat, naklánět jej do všech stran, zamířit a střílet a střílet. Zabudovaná kamera snímá pozadí místa, kde se nacházíte a program do ní integruje létající komáry, kteří na vás legračně civí a při jejich zasažení vydávají prima zvuk "aúú". Velká legrace je zakrýt čočku kamery. To potom nastává komáří nálet a vy nemáte absolutně šanci nějakého z nich sestřelit. Rychlost komárů je potom trysková. Vskutku požitek je hru zapnout na veřejném místě jako je třeba nádraží nebo při čekání na autobus. Pokud milujete exhibicionismus, tak je tato hra právě pro vás. Trhavé pohyby vašeho těla a rotace na místě jsou lahodným objektem zájmu pro oko kolemjdoucích a snad se nenajde nikdo, kdo by nekroutil hlavou. Možná na vás někdo zavolá první pomoc, protože dostane strach, zda jste nedostali epileptický záchvat :o). Hry na SX1 jsou graficky skvělé a je jich po internetu taková spousta, že můžete hrát, co vám síly stačí. Problém je se zmiňovaným joystickem, se kterým moc hbitosti neužijete, ale u většiny her se dá nakonfigurovat klávesnice. S tímto nastavením už si hru zahrát můžete mnohdy jednodušeji. SX1 zvládne přehrávat i hry pro Nokii N-Gage. Skutečné 3D hry mají výbornou grafiku a zvuk. To je ale jiná kapitola a do této recenze nepatří.


komáří úlet | kolik klonů Tetrisu ještě bude?



prince of persia je vskutku úžasný | bowling jako živý


Pozor! Vyletí ptáček

Fotografování a natáčení videa funguje u SX1 velmi pohodlně a o každém kroku jste informováni na displeji. Fotoaparát umí čtyřnásobný zoom, což se ale projeví na kvalitě fotografií. Čím blíže si totiž objekt zájmu přiblížíte, tím více musíte počítat s horší kvalitou výsledné fotografie. Při největším zoomu je již fotografie neostrá a její barvy ztrácejí na realističnosti. Celkem můžete nastavit rozlišení fotografií ve třech velikostech. 96x80, 160x120 a maximální 640x480 pixelů. Tyto navíc ve třech stupních kvality od nízké až po vysokou. Ovšem nízká kvalita při rozlišení 640x480 se velmi podepíše na kvalitě fotografie a ta je potom téměř nepoužitelná. Výsledné fotografie si můžete prohlédnout ve vestavěném prohlížeči obrázků. Navíc je můžete upravovat a vytvářet z nich MMS pohlednice s přidáváním přednastavených grafických prvků.


pracovní prostředí fotoaparátu

nízká kvalita 80x96 | normální kvalita 80x96 | vysoká kvalita 80x96

nízká kvalita 160x120 | normální kvalita 160x120 | vysoká kvalita 160x120


nízká kvalita 480x640 | normální kvalita 480x640 | vysoká kvalita 480x640


U videa máte možnost nastavit dvě kvality záznamu a zapnutí či vypnutí zvuku při nahrávání. Pro přehrávání videa v mobilu jsou pořízené záznamy dostačující, ovšem pro přehrávání v počítači spíše pro ukázku než k nějakému rodinnému promítání místo televize. Přece jen jsou integrované kamery v mobilních telefonech pouhou náhražkou skutečných dospělých sestřiček a u SX1 tomu není výjimkou. Časová odezva mezi snímáním videa a zobrazením v reálném čase na displeji je dobrá a snímané objekty se příliš „nevlní a neplavou“. Během fotografování a nahrávání se třikrát telefon za celou dobu testování „kousnul“, ale to bylo způsobeno další aplikací běžící na pozadí. Přece jenom fotoaparát a video zabírají nejvíce z paměti telefonu. Proto je lepší mít tyto funkce zapnuté samostatně a vše ostatní mít ukončeno.

pracovní prostředí videokamery

co takhle se podívat na video? MIB2 na SX1 v integrovaném videopřehrávači.


MMS? Něvazmóžno

Bohužel. Oskar, SX1 a MMS spolu nechtějí kamarádit. Tuto skutečnost jsem si ověřoval i na různých diskusních fórech. Někteří majitelé SX1 jsou na tom podobně jako já a stěžují si, že jim u FW06 MMS u Oskara prostě nefungují. Jiní zase oponují, že jim vše funguje správně i s FW06. Proč to u někoho funguje a proč u někoho ne, je záhadou. Každopádně se nemohu podělit o zkušenosti s provozem MMS, tudíž tuto kapitolu ukončím slovy – MMS? Zděs něvazmóžno.

No a co bude dál?

Konec. To je to slovo, které vystihuje jak tuto recenzi, tak mé čtrnáctidenní testování SX1. Za celou dobu jsem na telefonu našel některé závažné nedostatky, které bych zařadil jako: Nedomyšlené - problémový joystick, ne zcela pasující zadní kryt baterie a řešitelné - "tuhnutí" systému a nefungující aplikace. Poslední dvě se dají vyřešit novým firmwarem a obstaráním jiných aplikací. Joystick však žádný nový firmware nespraví. Na ten si musíte buď zvyknout, nebo se s ním rozčilovat. Telefon v této třídě by neměl mít žádné chyby, nebo alespoň nedůležité a zanedbatelné. U SX1 se to bohužel nepodařilo a ačkoliv na jeho finální verzi bylo spoustu času, stále to není zcela dokonalé. Avšak i přes tyto neduhy musím uznat, že je SX1 jeden z nejlepších a nejvybavenějších dostupných mobilních telefonů na trhu právě kvůli své univerzálnosti, přehlednosti a rozšiřitelnosti. Ač se to někomu nemusí zdát, SX1 je velice návyková hračka, na které začnete být ať chcete nebo nechcete po nějaké době závislí. Už teď se těším na jejího nástupce, který snad bude představen na podzim letošního roku. Bude to SX2? Co myslíte?


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

AGORA plus, a.s.
značková prodejna a servis SIEMENS
pasáž MAXIMUS, Masarykova 25/27 Brno


Úvod
2. Možnosti SX1
3. Zábava na SX1
4. Fotogalerie









 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor