clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Recenze: Sexy SX1
Vydáno dne:  18.03.2004
Zobrazeno celkem:  102911
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2   3.2 (hodnoceno 103x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.2
 
recenze



verze pro tisk  

Úvod
2. Možnosti SX1
3. Zábava na SX1
4. Fotogalerie

Žhavíme

Co je na SX1 absolutně fascinující, že za jedny peníze (cena se pohybuje na internetu kolem 15 000,- Kč), se vám dostane do rukou v jedné malé krabičce hned několik zařízení. Když to vezmu pěkně popořadě, tak je to samotný telefon, který už svým vybavením pro komunikaci, psaní SMS a MMS je špičkový. Dále je to videorekordér s možností záznamu dle kapacity vaší paměťové karty a přehrávání .3gp souborů. Videopřehrávač souborů .avi. Fotoaparát s čtyřnásobným zoomem. FM rádio přehrávač s možností uložení až šesti stanic a následného pojmenování. Mp3 přehrávač hudebních nahrávek. Hlasový záznamník, herní konzoli na úrovni GameBoy-e a dálkové ovládání vašich hi-fi komponentů (potřeba nainstalovat speciální aplikaci). Když to tedy vše spočítám, tak mi vychází celkem 8 různých zařízení v jednom. To už je pořádná síla. Nemyslíte? A to nemluvím o možnostech rozšiřování SX1 formou Symbian aplikací, až co kapacita paměti stačí. Abych mohl všechny tyto možnosti vyzkoušet (hlavně video a mp3), které zabírají celkem slušnou kapacitu paměti, zasunul jsem do slotu umístěného na boku SX1 32Mb MMC kartu z mé stařičké SL45. Teď je teprve SX1 připravena na velký multimediální test.


slot na paměťovou kartu
Start!

Rozepisovat se zde o všech funkcích je asi nošením dříví do lesa. O tom už bylo napsáno mnoho a většinou se každá recenze opakuje, protože základní funkce, které dostala SX1 do vínku zůstávají stejné pořád. Já se spíše zaměřím na praktickou stránku a opravdu uživatelské dojmy. Vzhledem k tomu, že už od přírody jsem velký hračička a zvelebování dané věci patří k mým koníčkům, snažil jsem se vyzkoušet na SX1 všechny možné aplikace i všechna možná i nemožná nastavení. Právě z těchto pokusů mi zůstalo v zápisníků, do kterého jsem si zapisoval poznatky, hned několik poznámek.
Co rovnou mohu s čistým srdcem napsat je to, že SX1 má výborně čitelný aktivní displej. I ve dne s pohasnutým displejem vidíte vše tak, jak tomu je u běžných černobílých displejů starších telefonů. Dalším plusem je zdvih tlačítek, které při stisku vydávají příjemně tence lupavý zvuk a neruší tak vaše okolí, když píšete SMS. Hlavně boční číselná tlačítka mají až neslyšitelný stisk. Co ale nepochválím je, že zadní kryt baterie má asi 1 milimetrovou vůli a při držení telefonu popojíždí. Sice to vyřeší papírek, který se pod kryt zasune, ale v této třídě je to spíše k zlosti. U levnějších přístrojů to beru jako daň za nízkou pořizovací cenu a ne příliš kvalitní plasty, ale proč u SX1!? U telefonu s jasným zaměřením na manažerskou třídu! K mnohem většímu a nepříjemnému zjištění se dostanu v další samostatné kapitole, kterou je:

Tuhne mi mozek

Ano. Jak je již patrno z názvu kapitoly, SX1 je vyznavačem zatuhnutí celého systému s následným požitkem v restartu. Za celou dobu 14 dnů jsem nespočetněkrát musel telefon restartovat. To neprobíhá jak jsme zvyklí občas u vašich počítačů. Jedinou možností znovuoživení je otevření zadního krytu a povytažení baterie. Představte si tuto situaci. Máte jednání, potřebujete se dostat do kalendáře pro zapsání schůzky, rychle v rámci možností a suchých prstů najedete joystickem na ikonku a …ejhle. Konec! Telefon přestane reagovat a zasekne se. Teď máte dvě možnosti:

a) Omluvíte se tedy, otevřete zadní kryt, povytáhnete baterii, zapnete přístroj, počkáte 30 sekund než je připraven, znovu najedete na kalendář a s pomalým pohybem joysticku jej otevřete a napíšete datum termínu.

b) Děláte, jako že si poznámku zapisujete a přitom si neustále v hlavě opakujete termín schůzky a modlíte se, abyste jej nezapomněli nebo nespletli. Po jednání rychle utíkáte do ústraní, kde provedete výše popsané kroky.

Toto není sci-fi. To je bohužel u SX1 realita. Také při současném otevření hned několika aplikací nebo funkcí dostává telefon zcela zřetelné zpomalení až s několika sekundovou odezvou na požadovaný krok. Přikládám to za vinu FW06, který ještě není zcela dokonalý a při některých krocích převážně v otvírání aplikací se celý telefon zasekne. Možná tento problém řeší až FW07 nebo už dostupný FW08.

Kdo si to má všechno pamatovat

K jednomu kontaktu v adresáři lze přidat až 22 samostatných položek, které lze dle libosti duplikovat. U jednoho jména tak můžete mít i desítky údajů. Přiřadit lze titul, tři emailové adresy, tři webové adresy, tři faxová, tři telefonní a tři mobilní čísla, pager, dvě adresy, tónovou volbu, narozeniny a poznámku. Jménům můžete přiřazovat obrázky a ikonky, které se zobrazí při příchozím hovoru volajícím a při listování adresářem. Jménům můžete přiřazovat vyzváněcí melodie a můžete je zařazovat do různých skupin, které si vytvoříte. Vytvořeným skupinám můžete zasílat skupinovou SMS, MMS nebo email. SX1 si za vás pamatuje všechny možné termíny, schůzky i důležitá data. K dispozici máte poznámkový blok i úkolovník. Data můžete synchronizovat s Outlookem. Pokud máte v adresáři skoro 500 údajů a jmen jako já a s vaší pamětí je to jako s mojí, tzn. že si skoro nepamatujete ani datum svého narození, stačí svěřit svá tajemství SX1 a máte vystaráno. Výborný je také převaděč různých jednotek, s kterým převedete takřka vše. Hlasový zápisník je již standardním vybavením většiny telefonů. Možnosti správy kontaktů a ukládání poznámek a termínů jsou u tohoto telefonu na velmi vysoké úrovni. Vše navíc graficky příjemné a srozumitelné. Tady musím SX1 udělit velikou pochvalu.



kontakty, skupiny, nastavení, volám, psaní SMS




menu organizéru, kalendář, poznámky, úkoly, konvertor a hlasový zápis


Aplikujeme aplikovatelné aplikace

Jak jsem se již zmínil, podobně jako u Java aplikací, které SX1 také zvládá, je možno rozšiřovat její obzory a funkčnost pomocí aplikací pro Symbian. Těch je na internetu nepřeberné množství a dá se s nimi dělat takřka cokoliv. Chybí už jen možnost rozšíření na mikrovlnou troubu, pračku nebo třeba společnici a SX1 by byla téměř dokonalá. Pokud si chcete hrát, ovládat nebo ladit telefon, jsou hranice téměř neomezené. Aplikace, na kterou jsem se skutečně těšil byla Total irRemote od Psiloc, umožňující dálkové ovládání hi-fi komponentů a všech zařízení pracujících na bázi infračerveného přenosu informací. Bohužel, i přes veškerou snahu se mi touto aplikací nepodařilo přes SX1 korektně nic ovládat. Testovanými měly být komponenty SONY (TV, DVD,CD,MD,Video,Receiver a PANASONIC (Video). Zkoušel jsem všelijak přepínat v nabídce komponentů a až při zběsilém cvakání asi 10x rychle za sebou na joystick cca 5 cm od televizoru se tento s velkou prodlevou zapnul. Možná už se nemohl dívat na můj rudnoucí obličej a raději se uvedl do stavu zapnutí sám. Bohužel se ale neslitoval při vypínání a tak muselo přijít na řadu manuální uvedení do stavu Stand by tzv. ručmo. Ostatní komponenty zcela odmítnuly spolupráci. I když výrobce na svých stránkách inzeruje, že je tato aplikace kompatibilní i pro SX1, já za sebe musím prohlásit, že v testovaném telefonu aplikace nefungovala. A nebyla jediná. I program SmartMovie pro přehrávání videa odmítal komunikovat a po jeho zapnutí restartoval telefon. Podobně aplikace Full Screen Caller nefunguje na SX1 zcela optimálně. Tento program umí při příchozím hovoru přes celý displej zobrazit fotografii volajícího spolu s jeho údaji. To sice zvládá na výbornou, ale nejdříve vám telefon 3x zavibruje, potom začne vyzvánět, ale zcela ignoruje nastavenou vyzváněcí melodii a stále přehrává defaultní z výroby.


s Total irRemote si testovaná SX1 nerozuměla



fexplorer prohlédne SX1 až do žaludku | s World Clock ve světě nezmeškáte


Proto pokud si budete chtít nějakou aplikaci pro SX1 koupit, vyzkoušejte si dopředu její demo nebo trial verzi, zda skutečně v SX1 funguje bez problémů a tak, jak její funkce propaguje výrobce. Předejdete tak zklamání a utraceným penězům. Většina aplikací však funguje bez problémů a vaší SX1 naučí novým kouskům.


Úvod
2. Možnosti SX1
3. Zábava na SX1
4. Fotogalerie









 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor