clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens ST60 - Update s videem
Vydáno dne:  26.05.2004
Zobrazeno celkem:  16239
Počet příspěvků v diskusi:  žádné
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 67x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
recenze



verze pro tisk  

1. Úvod
2. Funkce, zábava
3. Fotogalerie

Co v sobě ukrývá

ST60 nabízí slušný standard dnes již běžných funkcí a pro uživatele netoužící po něčem zvláštním, co stejně nevyužijí, je to výborný tip. Ti, kteří jsou závislí na posílání informací a komunikaci mezi telefony a jinými mobilními zařízeními si s ST60 neužijí. V telefonu totiž nenajdete IrDA a už vůbec ne Bluetooth. Jste tak odkázaní pouze na stahování přes WAP nebo přes datový kabel, což považuji v dnešní době za nedostatečné, zvlášť když se jedná o pokračovatele ST55, kterému byl tento nedostatek vytýkán. Ani tentokrát se inženýři nepoučili. Přece jenom velký bratr T-Mobile měl zřejmě stále velké rozhodovací právo při vývoji a nechtěl si nechat ujít zisky za stahování dat přes wap.
Telefonní čísla můžete přiřazovat do skupin, přiřazovat jim obrázky i vyzváněcí melodie a totéž můžete dělat i u samostatných kontaktů. Ke každému jménu v adresáři můžete přidat až 11 údajů. Pokud listujete v adresáři nebo vyhledáváte jména tak jako já vymačkáním daného počátečního písmene kontaktu, připravte se na poměrně dlouhou časovou odezvu, než telefon kontakt najde. Dvě sekundy hledání jsou hodně dlouhá doba. Na vině je nejspíš v tomto telefonu pomalejší firmware.Běžné funkce jako budík, kalkulačka, převody, kalendář, poznámky a další nebudu v této recenzi rozebírat. Od ST55 se v ničem neliší a bylo o nich napsáno již dost. Své určení plní dostatečně a nevybočují nikterak z řady od ostatních telefonů.
Při psaní SMS můžete psát směle bez omezení. ST60 rozděluje zprávu až do deseti částí. Bohužel ale nejste informováni číslem již napsaných znaků a tak vlastně nevíte, kolik zpráv již máte napsáno. To ale můžete zjistit v možnostech kliknutím na položku velikost zprávy. Česká T9 píše zprávy s diakritikou. T9 lze samozřejmě vypnout. Ne však v nastavení zpráv, jak je tomu zvykem, ale v menu nastavení telefonu.Text zprávy si můžete barevně navolit a také u něj použít formát – tučný, podtržený, kurzíva atd. Do mapy znaků se dostanete dlouhým stiskem klávesy *.

My ze štvté bé popvvé

Novinkou u ST60 je možnost záznamu videa integrovanou kamerou. Na zadní straně telefonu je u čočky i integrované mini zrcátko pro případný autoportrét. Z každého se tak může stát mistr krátkých upoutávek. Záznam je totiž umožněn pouze cca na 7-8 sekund a navíc bez zvuku!! Toto využití video záznamu je tedy užitečné tak leda pro MMS zprávy a ti, kteří si koupí ST60 právě kvůli videu, s tím musí počítat. Krátkozraký tah přidat do telefonu rychle něco navíc, aby nebyl odlišen pouze Javou.

Benátské zrcadlo to sice není, ale postačí


Vraťme se ale k recenzi. Kvalita videa se dá nastavit ve třech úrovních. Vaše video ukázky můžete nahrávat v rozlišení 160x120, 320,240 a 640x480 bodů. Nečekejte však žádnou závratnou kvalitu. I na displeji telefonu je kvalita uloženého videa velmi nevýrazná a co teprve na počítači v rozlišení 640x480! Totéž platí o fotografiích pořízených přes stejnou čočku. Fotografie vypadají velmi nekvalitně a jsou dosti neostré. Je to klasický integrovaných VGA fotoaparát a podle toho se odvíjí kvalita. Na rychlé snímky z akcí ale postačuje. Cenu za uměleckou fotografii ale určitě nezískáte. Fotografie můžete přiblížit zoomem a přidat nebo ubrat na jasu. Hračičkové využijí 3 speciální barevné efekty pro fotografie. Kromě normálních barev i černobílé, sépiově hnědé a namodralé snímky. Fotografie i videa můžete uložit a následně posílat přes MMS a e-mail.

Cenu za uměleckou fotografii určitě nezískáte


Hrajeme si při čekání

Standardně jsou v telefonu nainstalovány tři hry pro krácení dlouhé chvíle. Wacko, Funny toggle a přibližně miliontá verze Tetrisu. Vítanou změnou je integrace Javy ve verzi MIDP 2.0. Konečně si tedy můžete zahrát javové hry a aplikace. Ty si ukládáte přes datový kabel do adresáře Moje hry & další. Otevírání javové aplikace ale bohužel opět nějakou chvíli trvá a u datově náročnějších her vám může připadat jako celá věčnost. Opět se odvolám na verzi firmware a věřím, že v novějším update se rychlost otevírání aplikací zlepší.

Konec?

ST60 je opravdu podivný telefon. Od svého předchůdce dostal sice do vínku dvě nové funkce, ale z jeho prvotních chyb se nepoučil. Jako alarmující nedostatek uvádím absenci Bluetooth nebo IrDA. Také pomalost telefonu není určitě pozitivním hodnocením. Vrzající plasty,nekvalitní fotografie, velmi krátký nezvukový záznam videa a minimální možnost vlastního přizpůsobení. Na to vše si musí potenciální koupěchtivci zvyknout. Na druhou stranu dostanou přístroj s povedeným a exklusivním vzhledem a velmi kvalitním displejem. Vzhledem k tomu, že se nejedná o plnokrevný Siemens a jeho pověsti hodně ublížilo spojení s T-Mobile, musím mu přiznat snahu o zaujmutí potenciálních majitelů. ST60 bych přirovnal k Siemensu S40 (původně Bosch), který měl podobný osud a také se to odrazilo na jeho prodejích. Elegantní telefon ovšem s nemožností rozšíření, úprav a přizpůsobení. Snad se na dalším nástupci ST60 inženýři poučí a vytýkané chyby odstraní. Celkově tento přístroj hodnotím jako dobrý telefon, který ovšem nekomunikuje s okolím, je nekompatibilní a od rodiny Siemensů podědil pouze název.


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

AGORA plus, a.s.
značková prodejna a servis SIEMENS
pasáž MAXIMUS, Masarykova 25/27 Brno


1. Úvod
2. Funkce, zábava
3. Fotogalerie









  Diskuse k tématu
26.05.04 19:21  Re: Recenze ST60 - Update s videem   http://www.siemensmania.cz/dir_recenze/recenze/st60cast1.htmweitless Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor