Autor


Radim Zeman
  Exkluzivně! BenQ-Siemens EL71 první zkušenosti
Vydáno dne:  08.03.2006
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8444   4 (hodnoceno 23x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8444
 
recenze

Před několika dny jsme vám přinesli první živé fotky novinkového EL71, který si zažije svojí premiéru na letošním CeBitu. Pouze my vám ale jako první přinášíme již teď první zkušenosti s tímto telefonem současně se šedesáti novými fotografiemi a krátkým testem integrovaného fotoaparátu.

Oceloplast s.r.o.

Velkým překvapením letošní modelové řady bude zcela jistě telefon BenQ-Siemens EL71 (poprvé jsme vás informovali zde), který v sobě spojuje manažerský telefon s jasnou imidžovou záležitostí. Zatím jsme od značky Siemens nebyli svědky přílišného usazování svých modelů do ocelových pouzder a hle, v letošním roce jsou tu ihned tři modely, u kterých jsme měli možnost tvrdost kovu vyzkoušet přímo na vlastních zubech. Toto seznámení s modelem EL71 bude spíše jakýmsi popisem prvních zkušeností, než rozsáhlou recenzí, jelikož testovaný vzorek byl neprodejnou beta verzí, která ale i tak fungovala bezvadně a byla až neskutečně rychlá na svou verzi FW 00. Kupodivu byl model vybavený češtinou. Pro někoho bude možná lákadlem technologie EDGE, kterou jsme ale nemohli otestovat.

Ihned co se vám telefon usadí v dlani ucítíte chlad kovu. Je to díky ocelovému rámečku, který obepíná dvě třetiny svrchního dílu a chrání tak nejvíce postižitelná místa na poškrábání. I když by se mohlo zdát, že je telefon celokovový, není tomu tak a zbytek je již "pouhý" plast. Zdání klame a stříbřitá ocelová barva telefonu může někoho velmi rychle splést.


Ocelový rámeček vás v zimě pěkně zastudí do dlaně, ale v létě osvěží


Zadní strana je celočerná a opticky telefon při pohledu z boku zúžuje. Ve vrchní polovině , podobně nezvykle jako u SX1 v levém rohu, se usadila čočka fotoaparátu s rozlišením 1,3Mpix, okrášleným přisvětlovacím bleskem. To vše v chromovaném kroužku s malým zrcátkem pro autoportréty.


Černá zadní strana telefon opticky zúží | Elegantní řešení fotoaparátu


Neobvyklé věci kam se jen podíváš

Na bocích nalezneme ovládací tlačítka hlasitosti, ovládání fotoaparátu a nezvyklé tlačítko pro nastavení rychlé volby jednoho čísla z telefonního seznamu. Sice je to neobvyklé, ale může to být někdy prospěšné. Nastavit nějakou funkci, nebo aplikaci přes toto tlačítko nelze (i když možná v prodejní verzi tato možnost půjde). Dalším neobvykle umístěným prvkem, který většinou hledáme na jiném místě telefonu, je datový konektor. Ten výrobce tentokrát usadil na spodní část pravého boku telefonu. Zřejmě již začíná asijská invaze. Konektor je jiný, než jsme byli zvyklí u běžných Siemensů a tím rovnou odpovídám na otázky, zda na nových BenQ-Siemens telefonech bude možno využívat doplňků z telefonů řady x65, x75 - NELZE a NEBUDOU KOMPATIBILNÍ!


Ovládací tlačítka na bocích přístroje | Nezvykle umístěný datový konektor


Nad displejem se nachází štěrbina reproduktoru pro hovory, vedle něj je stavová dioda (opět nezvykle u Siemensů), signalizující zeleně příjem signálu.


Štěrbina reproduktoru spolu se stavovou diodou


Pod displejem se nachází šestice tlačítek spolu se směrovým tlačítkem. Kontextová tlačítka doplňují tlačítka pro vstup do mediaplayeru a pro přehrávání posledních hudebních souborů. Díky těmto tlačítkům lze telefon ovládat i při zasunuté klávesnici a svojí funkci plní naprosto bezproblémově.


EL71 lze využívat jako přenosný multimediální přehrávač


MicroSD? Co ta tady dělá?

Odklopením bateriového krytu se dostanete ke slotu pro paměťovou kartu microSD (opět u Siemensů - tedy pardon u BenQ-Siemensů - nezvyklý formát). Jestli se BenQ-Siemens nadobro rozloučí s formátem RS-MMC zatím nevíme, ale jedná se již o druhý model, který microSD využívá (EF81). Umístění pod krytem baterie je podle mého názoru nešťastné už kvůli manipulaci s kartou. Sice se dá karta zasunout i bez vytažení baterie, ale slot je tak příliš titěrný, že rozhodně prsty kartu bez vytažení baterie nevytáhnete. Totéž platí u SIM karty. Mým prstům se to alespoň nepodařilo a bez použití nějakého předmětu (nejlépe pinzety) nemáte šanci tento úkon zvládnout. Vedle čočky fotoaparátu je hudební reproduktor, který se může chlubit odvážným a dobře basujícím zvukem


Další novinkou u modelů BenQ-Siemens je formát paměťové karty microSD


Vyouvací mechanismus si zaslouží pouze slova, kterými jsou excelentní a jedinečný. Už u modelu SL75 jsem opěvoval jeho konstrukci, ale zde šel výrobce ještě dál. Pevnost, lehkost a příjemné sunutí po kovových součástech je radostí pro každou ruku. Zde nasadili inženýři vysokou laťku pro následující modely.
Klávesnice telefonu je pogumovaná, tlačítka mají příjemný zdvih a poměrně snadno se mačkají. Podsvícení tlačítek klávesnice je modré, zbývající tlačítka na telefonu jsou podsvícena bíle.



Jedinečný vysouvací mechanismus alá EL71


Displej EL71 je v rozlišení QVGA a dokáže zobrazit 262 tisíc barev. Kdo zná SXG75, bude u tohoto modelu jako doma tzn. uvidí ostrý, jemný a dobře čitelný displej.
Funkcemi je telefon EL71 podobný modelům S/SL75. Jiný je pouze použitý font v telefonu, nové jsou animované ikonky ve dvanácti položkovém menu. Nově je použit formát paměťové karty microSD na místo RS-MMC. Jinak je vše obdobné, jako jsme zvyklí u starých, dobrých Siemensů.


Fotoaparát zatím průměr

Fotoaparát 1,3 Mpix je dnes v mobilních telefonech spíše standard a bohužel je osazen i u tohoto modelu, ačkoliv by mu slušel více 2Mpix. Maximální velikost fotografií je 1280x1024. V nastavení lze navolit celkem 6 stylů - normální, černobílou, sépiovou, zelenou, oranžovou a fialovou. Poslední tři jsou dle mého názoru zcela zbytečné, ale pro nějaké efektní fotografie z večírků mohou posloužit dobře.



Ohromí vás zelenooranžovofialové fotografie?


Při fotografování lze používat pětinásobný zoom, který nedělá pouze výřezy, ale skutečně zoomuje jako běžný digitální fotoaparát. Bohužel kvalita u nejvyššího zoomu je nedostatečná a na fotografii se objevují zřetelné kostky. Kvůli beta verzi FW nelze dělat žádné závěry z kvality fotografií, která se může v dalších verzích firmware zlepšit.


Kvalita fotografií se může v dalších verzích FW zlepšit | Kvalita při maximálním zoomu je nedostatečná


Při fotografování v interiéru s použitím blesku je fotografie dle mého názoru ostřejší a více vykreslená, nicméně i tak je kvalita podprůměrná. Opět se odvolávám na beta verzi firmware, kde se dá předpokládat, že ve finální verzi budou fotografie kvalitnější.


Bez blesku | S bleskem



Natře to i iPodu ;o)

EL71 zvládá přehrávání souborů MP3, AAC, MID a WAV. Posledně zmiňovaný WAV se mi ale u testovaného vzorku nepodařilo přidat do seznamu Mediplayeru a tak jsem tento typ souboru mohl přehrávat pouze z doručených položek (posílal jsem přes BT z jiného telefonu), nebo z vlastních souborů. Mediaplayer zatvrdile přehrával pouze soubory AAC a MP3.
Po zvukové stránce musím vítězoslavně a souhlasně pokývat hlavou a jako známý kritik zvukové reprodukce u značky Siemens významně povytáhnout obočí a zvolat: "Heuréka". Konečně mohu říci, že se mi zvukově začíná BenQ-Siemens líbit a jeho reprodukce se dá poslouchat. Je to i díky použitému reproduktoru, který poměrně slušně basuje a jeho zvuk už připomíná průměrné přenosné minirádio na tužkové baterie. Přehrávání mp3 přes hlasitý reproduktor je parádní a pokud hlasitost nepřebudíte, můžete EL71 použít jako malou náhradu zvukové aparatury na dovolené. Toto zjištění mně osobně přineslo největší radost. Tatam jsou již časy, když se z repráčku ozývalo typické sykavkové a vysoké tstststs známé z většiny modelů Siemens. EL71 může být na svůj zvukový přednes náležitě hrdý.


To vlevo je celé reproduktor


Závěr - chci ho!

Ať tak či tak, BenQ-Siemens EL71 je jednoznačně skvělý telefon, kterému snad kromě GPS navigace, příjmu rádia a videofonie nechybí ve výbavě nic. V této malé a částečně kovové krabičce najdete vše potřebné pro multimédia, oceníte skvělý a ostrý displej, paměťovou kartu, výbornou ergonomii a bezproblémové ovládání. S výborným zvukem můžete rozčilovat učitelky na školách s nevídanou hudební projekcí uprostřed vyučování. EL71 zatím nemá stanovenou cenu, ale jeho zaváděcí cenu na trh odhaduji kolem 8-9 tisíc Kč. Za takto vybavený mobil s ocelovou schránkou, velice elegantním designem a desítkami funkcí je to cena lidová a dá se očekávat, že se na této hranici neudrží dlouho, vzhledem k dalším připravovaným modelům. Za sebe musím přiznat, že EL71 zvažuji jako náhradu za SXG75, na který jsem se chystal.












































Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor