Autor


Jiří Balcar
  Kompletní návod Papua Utils 0.1.6 +
Vydáno dne:  01.03.2005
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 81x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
návod

Potřebujete aby telefon komunikoval s V-Klay, x65flasherem a mnohými dalšími programy, potřebujete opravit chybné bloky EEPROM, chybí vám univerzální servisní nástroj pro práci s telefony x65? Tak toto je přesně ono.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

Tento návod může, bez bezvadného pochopení postupu, vést až k poškození Vašeho telefonu (i trvalému). Před zahájením práce si jej celý důkladně přečtěte a máte-li jakékoliv nejasnosti, konzultuje je předem na určeném diskusním fóru!

Program, který vzniknul počátkem tohoto roku se stále vyvýjí a během posledního měsíce došlo k jeho výrazným změnám. K prvnímu letménu seznámení s tímto programem (ještě ve verzi 0.0.4), jste měli možnost v tomto článku. Program by měl být základem pro každého, kdo se chce zabývat trochu hlouběji telefony Siemens a výpočet kódů a loaderů by měl být první krok než začnete s telefonem cokoliv dělat.
Hlavním předpokladem pro řádné vygenerování kódů je mít firmware maximálně verze 25. Pokud již máte vyšší, přejděte pomocí wiswup verze firmware na 25 nebo nižší, vygenerujte kódy a vraťte se na váš vyšší firmware.
Potřebné update naleznete na naších stránkách v sekci firmware



Pokud máme instalovaný patch bootcore, nejdříve ho odstraníme (pokud nevíte ja na to použijte první část tohoto návodu)
A jako vždy si provedeme nejdříve zálohu fullflash (pomocí x65flasher nebo V-Klay). > Pokud jste novými uživateli před provedením zálohy fulflash použijte nejprve první a druhou část tohoto návodu, kde si vygenerujete potřebné soubory.



Co budeme potřebovat:

 Program PapuaUtils 0.1.7 a vyšší     
Stáhnout
 Servisní kabel     



Po stažení programu pouze rozbalíme archiv a program nainstalujeme do samostatného adresáře, spustíme a přistoupíme k práci.





1. Záložka Nastavení

Tato záložka slouží jak k základnímu nastavení rozhraní, tak k několika servisním nastavením. Pokud si nejste jisti co děláte, nedoporučuji funkci vůbec zkoušet.




1. NASTAVENÍ

2. Port - nastavení komunikačního portu

3. Profi kabel - Pokud máme servisní kabel s nabíjením, necháme tuto volbu nezaškrtnutou. Volbu zaškrtneme v případě, že máme např. servisní COM kabel bez nabíjení.

4. Informace - poskytne základní informace o telefonu. Jedná se o první detekci, zda program komunikuje s telefonem. Telefon musí být zapnutý!

5. Rccp do BFC - přepnutí do režimu příkazů BFC (využitelné pro programátory)

6. Vypnutí - vypne telefon

7. BFC do AT - přepnutí do režimu příkazů AT

8. Normal Mode - přepne do režimu Normal mode a zapne telefon

9. SrvToNorm - přepne z režimu Service do Normal Mode a zapne telefon

10. Service mode - přepnutí do Service Mode (potřebné pro některé typy komunikací, např. pokud nejde přepnout do serviního modu v programu Siemens EEPROM tool.

11. Display Light On - vypnutí/zapnutí podsvícení displeje

12. Burn In Mode - zapne telefon do režimu incializace

13. Keybord Light On - vypnutí/zapnutí podsvícení klávesnice

14. Vypnutí podsvícení při zapnutí - vypne podsvícení v Service Mode a BurnInMode pro šetření baterie

15. SimSim - simulace simkarty. Volba plně nahrazuje program v totmo postupu.

16. Tlačítko ON/OFF - vypne/zapne telefon

17. BFC do BFB - přepne protokol komunikace do BFB

18. BFB do BFC - přepne protokol komunikace do BFC

19. a 20. Test Disp 1a2 - grafické testy displeje




2. Záložka Kódy

Uživatelsky nejdůležitější záložka tohoto programu, kterou využije opravdu každý a ulehčí mnoho zbytečných starostí.



1. KÓDY

2. Automaticky Open ALL - načtení, vypočítání a zavedení Skey (dříve nazývaného PapuaKey) do telefonu. Kód nutný pro práci s mnoha programy Screenshoot, SiemensEepromTool.... Pokud se vám nedaří Auto Open All, pokračujte body 3-6, které tuto proceduru provádějí po jednotlivých krocích

3. Načtení kódů - načte kódy IMEI, ESN a HASH, pořebné pro výpočet bezpečnostního a servisního kódu.

4. Výpočet Skey a Bkey - výpočet bezpečnostního a servisního kódu

5. Přepočítat HASH a Bkey z ESN a Skey

6. Zápis Skey (PapuaKey) do telefonu - uvede telefon do bezpečnostního stavu: factory mode a telefon je ve stavu jako po stisku Automaticky OpenAll.

7. Odebrání Skey (PapuaKey) - uvedení telefonu do původního uživatelského stavu.

8. Freia log - vygeneruje soubor "vlastni_imei.log", který je základem pro vytvoření map souboru pomocí programu Freia a odblokování telefonu. Jak na to se dozvíte zde v bodech 4 a 5, nyní už bez patchovaného bootcore.

9. x65flasher.ini - vytvoří soubor "config.ini". Tento soubor nám umožní používat program x65flasher (popis práce s ním nalezneme zde, opět bez nutnosti patchovat bootcore). V adresáři s programem x65flasher smažeme soubor config a nahradíme ho tímto vygenerovaným souborem.

10. VKD v3.0x - vygeneruje loader pro V-Klay 3.0x "vlastni_imei.vkd", což je váš osobní loader pro program V-Klay (jak s ním pracovat naleznete zde). Vytvořený soubor nahrajete do adresáře s instalací "...V-Klay\data\Loaders".

11. VKD v3.2+ - vygeneruje loader pro V-Klay 3.2 a vyšší. Je vygenrován soubor x65.vkd. Jeho obsahem nahradíme začátek originálního souboru x65.vkd z adresáře "...V-Klay\data\Load . Text [Boot06] nahradíme obsahem našeho vygenrovaného soubru a ve V-Klay vybereme loader xy65 (Password boot). Stejný postup používá i V-Klay 3.2 při vlastním generování osobního loaderu dle tohoto návodu).

12. POZOR: Čtení všech kódů je funkční do verze fw 36!!!! - pokud tedy máme vyšší verzi firmware, je potřeba nejdřívě podflashovat, vygenerovat vše potřebné. Kódy a loadery jsou následně funkční i ve vyšších verzích firmware.




3. Záložka 512x

Tato záložka nám pomůže, pokud jsme si zničili obsah EEPROM, kde nám chybějí naše osobní bloky 5121, 5122 a 5123.



1. Oprava bloků EEPROM 5121 až 5123
(BEZPLATNĚ) K získání opraveného kódu pro obnovení bloků 5121, 5122, 5123 e-mailem nebo přes fórum je potřeba: - k tomu aby jste mohli požádat o zaslání opravného kódu je nutno být zaregistrován na fóru SiemensClub.ru. Kdo nezvládá azbuku či si neporadí, bude muset požádat nějakého azbuky znalého přítele.

2. Mít správně načteny položky v sekci "Kódy" IMEI, ESN, SKEY, HWID

3. Vytvořit řádek zásilky - stiskem tohoto tlačítka se vypočítá kód pro obnovu v následujícím řádku

4. Zaplň sekci "Kódy" a stiskni tlačitko nad...

5. Zášlete tentno řádek Papuasovi nebo LazyCODEmu - pro kontakt musíte mít provedenu registraci na SimensClub.ru jak jsem psal výše.

6. Obdržíte od nich a vepíšete sem opravný kód

7. Opiště nebo zkopírujte sem

8. Vytvořit a uložit bloky - vytvořené bloky zapíšete do telefonu pomocí programu Siemens Eeprom Tool.

9. Upozornění: V této verzi není podporována obnova Master kódů! Bez bloků 512x vám hrozí první platba v servisu a nebudou fungovat některé finty, ke kterým je potřeba BFC open.



4. Záložka Format FFS

na této záložce máme, jak název napovídá, zformátovat jednotlivé disky FFS. Jedná se o velmi nebezpečnou záležitost, proto velmi pozorně čtěte než cokoli zmáčknete!!!



1. Formát FFS
Formát proběhne při následujícím přechodu do Normal Mode. Toto bude trvat 2-4 minuty. Nesahejte na telefon do zapnutí! Vyčkejte zapnutí!!!


2. Nutno použít "Service Mode"!! - viz. záložka Nastavení

3. Při startu zformátuje FFS - Adresář DATA

4. Při startu zformátuje FFS B- Adresář CACHE

5. Neprovádějte formát FFS C, pokud nemáte kompletní zálohu, nebo nevíte co děláte!!!!

6. Při startu zformátuje FFS C - Adresář CONFIG

7. Obnovit telefon vám nikdo nepomůže!!



5. Záložka Různé



1. RŮZNÉ

2. Bez komentáře (Pouze pro znalé co a jak)

3. Načtení IMEI z telefonu

4. Vložit IMEI

5. FREEZE - vyplnění polí Bezpečnostních dat po obnově IMEI

6. Přečíst BCORE - načte a uloží zálohu bootcore

7. Načtení továrního IMEI

8. Pozor: Nejdříve aplikuj Skey a pracuj v Service Mode!



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor