Autoři


Roman Gregor


Radim Zeman
  Megarecenze: Siemens S65 - černá magie
Vydáno dne:  20.09.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.4   3.4 (hodnoceno 116x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.4
 
recenze

Když se vám dostane do ruky novinkový Siemens S65, připadne vám, že jste snad neviděli krásnější mobil. Jeho elegantní černo-stříbrný design si vás ihned získá. Nezbývá než konstatovat, že Siemens stvořil nejvíce sexy mobil všech dob. Že to ale umí natřít konkurenci nejen vzhledem, se dočtete v následující recenzi.

Tak to je on!

Ne každý mobil může mít hned takové štěstí, jako právě Siemens S65. Předně to byl netrpělivě očekávaný nástupce velmi úspěšného modelu S55 a tak se mnoho uživatelů modlilo, aby šedesátpětka byla mnohem lepší a vybavenější. To se také bezesporu stalo a tak je S65 před námi ve své plné kráse. Vzhlíží na nás z výkladních skříní prodejců v touze za sebe nechat zaplatit pár tisícikorun. Za ty nám nabízí komfortní funkce, skvělý displej, 1,3 megapixelový fotoaparát a velice povedený luxusní vzhled.

Oficiální fotografie Siemens



V balení si s sebou domů přinesete kromě telefonu RS MMC kartu s kapacitou 32MB, nabíječku, baterii Li-On, mini CD s komunikačním software Mobile Phone Manager a PacketVideo Software pro konverzi videa do formátu 3gp a manuál. V testovaném vzorku panovala verze firmware číslo 11, kterou jsme nechali přehrát na verzi FW12.

Obsah krabice


Černá magie přichází

Telefonu dominují dvě barvy, které k sobě výborně ladí. Jsou jimi černá a kovově stříbrná, které doplňují chromované doplňky v podobě mřížky reproduktoru, joysticku a tlačítka na boku přístroje. Zadní část je celá kovově stříbrná s dominantní čočkou fotoaparátu. Excelentní je rozdělení klávesnice mřížkou ve tvaru "V", vycházejícího z vrchního krytu. Velký displej je celý krytý sklíčkem, které zabírá více než polovinu telefonu a je tak velice náchylné na poškrabání. Nosit S65 bez obalu, nebo taštičky nedoporučuji. Tak velká plocha, jakou tvoří displej, je přímo magnetem na předměty, které vám ochotně krycí sklíčko poznamenají. Je opravdu fantastické vychutnávat si povedené detaily telefonu a sledovat, s jakým umem designéři telefon navrhnuli. Vše je evidentně podmíněno celkovému vzhledu telefonu a žádná z částí nemohla vyjít lépe.

Bez jediné chybičky


Černé boky telefonu jsou příjemně prohnuté a S65 se tak dobře drží v ruce. Na pravé straně se ve spodní části nachází krytka IrDA a na levé straně se ve vrchní části usadilo multifunkční tlačítko pro aktivování některých funkcí. To je příliš náchylné na nechtěné zmáčknutí, proto je lepší uzamykat klávesnici. Také jsme se u něj setkali s jednou nepříjemnou vlastností. Tou je nemožnost změny nastavení funkcí nebo uvedení do původního stavu. Při prvním kontaktu s telefonem jsme zkoušeli různá nastavení a jak jsme zvyklí z tlačítek pod displejem, nastavili jsme bočnímu tlačítku první náhodnou funkci, která nám přišla pod ruku. Bohužel tento krok nelze vrátit zpět! Proto důrazně varujeme majitelé S65, aby si důkladně rozmysleli, kterou funkci tlačítku přidělí, nebo raději vůbec nic takového nezkoušeli. Nepomůže ani navrácení přístroje do továrního nastavení.

Elegance v modrém nádechu


Ve spodní části telefonu se nad konektorem nachází vyklápěcí krytka, pod kterou je slot pro RS MMC kartu. Ta se zasouvá pomocí adaptéru, který je přímo upevněn na kartě a po zasunutí se odpojí, nebo k tomuto úkonu plně postačí i kryt baterie. Nemůžeme se ale ubránit dojmu, že je S65 spíše stvořená pro mužskou polovinu než pro ženy a více se k pánům bude hodit. Nechť se na nás dámská část čtenářek nezlobí, ale tak jako je SL65 určena spíše dívkám a ženám, je S65 typickým doplňkem pro pány.

Krytka IrDA | nebezpečné multifunkční tlačítko | RS MMC karta na spodku telefonu


Opakování matka moudrosti

1. Klávesnice

U S65 vsadil Siemens na trochu jiné pojetí a tlačítka vyrobil z tvrdého, průhledného plastu, na kterém jsou čísla a písmena z vnitřní strany. Vzhledem k tomu, že jde o tvrdý plast a navíc z průhledného materiálu, hrozí zde stejně jako u displeje poškrábání při manipulaci nebo v kontaktu s jiným předmětem (položení telefonu klávesnicí na stůl atd.). Podsvětlení klávesnice je rovnoměrné bílým světlem a popisky jsou velmi dobře čitelné. Klávesy vyžadují silnější stisk, které kvitují hlasitějším lupnutím. Jsou trochu menší než třeba u CX65, ale jejich ovládání je dobré i pro silnější prsty. Joystick je osazen silikonovou kapkou a ovládání telefonu jím je přesné. Možná mohl být posazen ještě trochu výše. Občas se mi palec zarazil na hraně prstence, který obepíná joystick. Pod ním se nachází tlačítko pro rychlý přístup k internetu. Nemusíte mít obavy z toho, že byste jej omylem stiskli a začali třeba nevědomky surfovat. Je položeno dále od joysticku a vyžaduje také silnější stisk.

Detaily klávesnice | "V" jako vítezství?


2. Displej

Displej je zcela totožný s modely M65 a CX65. Zobrazuje 65 tisíc barev a je aktivní. Je velmi dobře čitelný a má i poměrně jemný rastr. Fotografie a obrázky na něm zobrazené působí přirozeně. Při jeho rozlišení 132x176 bodů, se vám nestane, že byste na displeji něco přehlédli a nebo, že byste měli málo místa na psaní a prohlížení např. SMS. Na psaní máte totiž až 6 řádků při velké, 9 řádků při střední a až 11 řádků při malé velikosti písma. To už je pořádný kus čtení i pro SMS maniaky.

Velká plocha displeje láká k poškrabání


Paměťová karta Reduced Size Multimedia Card (dále jen RS MMC)

To, co bylo velmi často vyčítáno S55 byla malá paměť a absence MMC karty. U S65 si vzali inženýři výtky k srdci a vyslechli nářky uživatelů. Samotná interní paměť telefonu je 10,3MB s uživatelským místem kolem 6MB. To samo by pro mnohé bylo dostačující, ale tady jde S65 ještě dál. Pro notorické zásobovače telefonu fotografiemi z interního fotoaparátu, bude 32MB, tak trochu exotická RS MMC karta velkým lákadlem. Po jejím naformátování vám sice 2MB ubudou, ale i zbývajícíh 30MB je dostačujících. Přítomnost karty v telefonu se v menu projeví tím, že při vstupu do Filesystému telefonu, se nejdříve objeví volba mezi vnitřním „diskem“ telefonu a kartou. Velikost karty je skutečně minimální a pomocí adaptéru jí do telefonu zasunete do otvoru nad konektorem. Díky tomu můžete kartu vyměňovat i za provozu. Můžete použít i běžnou velikost MMC karty, ale ta vám bude vykukovat svojí druhou polovinou ven z telefonu. Dá se použít jako nouzové řešení pro kopírování dat.

Slot na kartu | porovnání s běžnou MMC kartou | RS MMC


Fotoaparát

Přes všechny možnosti a excelentní vzhled, bude pro mnohé důvod k nákupu integrovaný 1,3 MPix fotoaparát. Díky němu jsou již fotografie v poměrně slušné kvalitě, i když na alespoň poloprofesionální fotografování to ještě nestačí. Fotoaparát v Siemensu S65 disponuje rozlišením 1280x960 bodů. Oproti M/CX65 nám nabízí celkem 5 stupňů rozlišení snímků (1280x960, 640x480, 256x192, 128x96, 144x192).

Detail čočky fotoaparátu


Opět máme k dispozici pětinásobný „zoom“, který ale nepracuje tak, jak jsme zvyklí z digitálních fotoaparátů, ale tak, že ze snímané scény dělá pouhé výřezy, za což bych ale Siemens spíše pochválil. Není žádný důvod interpolovat výřezy ze snímků zpět na plné rozlišení a zbytečně tak zaplňovat paměť telefonu. Tuto operaci si můžeme kdykoliv udělat raději později v počítači. Nevýhodou může být to, že telefon při zoomu automaticky snižuje rozlišení fotografie. Při 5-ti násobném přiblížení tak nemáte výslednou fotku 1280x960, ale pouze 512x384. Při focení můžeme joystickem kromě zoomu nastavit i kompenzaci expozice v rozsahu –3 až +3. V menu lze nastavit vyvážení bílé pro umělé nebo denní světlo, což můžeme nechat volit i fotoaparát automaticky.
Kvalitativně naše očekávání fotoaparát bohužel nesplnil. Oproti dříve recenzované M65 se nám zdá, že snímač trpí větším šumem a snímky jsou v telefonu podrobeny příliš násilné JPG kompresi. Něco málo přes 100kB je na 1Mpx snímky opravdu málo. Snímky je také potřeba v počítači v bitmapovém editoru také trošku zesvětlit a zvětšit intenzitu barev, jinak jsou snímky poměrně tmavé a nevýrazné.

Maximální rozlišení 1280x960 | 5x Zoom, který dělá pouze výřez (obě fotografie bez úprav)


Video

S65 zaznamenává i přehrává video ve formátu .3gp. Záznam je možný včetně zvuku, ale pouze v maximální délce 15 sekund (od firmware verze 12 je to již 30 sekund). Doba nahrávání videa jde prodloužit podle návodu, který jsme již zveřejnili zde.
Přehrávat video je možné v délce, která je omezená jen velikostí volné paměti. Není tedy žádný problém přehrávat i několikaminutové videozáznamy včetně zvuku. Vaše pořízené nahrávky můžete převést v počítači z .3gp souboru do .avi souboru např. podle tohoto návodu. Videa je pak možné přehrát na většině počítačů, vybavených přehrávačem multimédií. Kvalita snímků není nikterak závratná a Oskara za film asi nedostanete, ale na zachycení zajímavých okamžiků zcela postačuje.

Aplikace

Následuje stručný popis aplikací ve firmwaru telefonu a předinstalovaných aplikací Java.

Budík, stopky, odpočítávání času

Zvonění budíku můžete nastavit na jednotlivé dny v týdnu. Pokud nechcete, aby vám o víkendu budík ráno ohlašoval jak jitřenka řídí kokrhání, jednoduše položku So a Ne nepovolíte. Jinak kromě hezčího obrázku budíku nepřináší vůbec žádné změny. Stopky a odpočítávání času bylo jen upraveno pro větší displej.

Budík potřebujeme občas každý ;o)


Kalkulačka

Kalkulačka je v S65 stejná jako v předchozích modelech M a CX. Zajímavá je možnost přepínat mezi standardním a rozšířeným režimem, ve kterém máme k dispozici i mocniny, odmocniny či práce s exponenciálními čísly což už značně přesahuje základní kupecké počty. Výsledky lze přes schránku kopírovat i do jiných aplikací v telefonu (například do SMS), takže si je nemusíte poznamenávat na papírek či pamatovat.

Převod jednotek

Telefon obsahuje velmi propracovaný převaděč jednotek. Zvolit si můžete převody měny, energie, rychlosti, hmotnosti, plochy, objemu, výkonu, času, tlaku, délky a teploty. Vždy je možné zvolit z několika různých výchozích a cílových jednotek.

Download assistant

Download assistent je zatím nepříliš použitelná Javová aplikace, která má telefonu zpřístupňovat multimediální obsah, který dává k dispozici Siemens na pro tento účel připraveném serveru. Nyní jsou k dispozici jen soubory, které jsou již předinstalované v telefonu při jeho zakoupení. Nic nového. Bohužel.

Photo editor

Další javová aplikace, která je určena k základním úpravám fotografií pořízených integrovaným fotoaparátem. Oproti Photo Editoru, který jsme testovali v M65, má verze v S65 více funkcí a obsahuje i velmi důležitou funkci, která umožňuje do nového souboru uložit libovolný výřez z vyfotografovaného záběru a e-mailem či formou MMS odeslat jen ten a ušetřit tak mnoho času a peněz, pokud máme zpoplatněná data na GPRS. Práce s programem je poměrně pomalá a nepříjemná - přestože je S65 jinak velmi rychlý telefon, zde musíme na provedení jednotlivých funkcí čekat.

Cocktail Manager

Máte rádi míchané nápoje? S touto aplikací máte recepty vždy s sebou a pokud Vám v telefonu nějaký chybí, můžete si jej stáhnout z internetu. Aplikace je včetně receptů stahovaných dodatečně z internetu češtině. Zajímavá aplikace, ale opravdu ji potřebujeme mít pořád s sebou?

Protřepat, nemíchat!


Emergency Phonebook

Tato aplikace si místo v mobilním telefonu zaslouží více. Nebude jistě patřit k Vašim nejpoužívanějším, ale co kdyby jednou... Pokud se ocitnete v nějaké exotické zemi v tíživé situaci, stačí otevřít tuto aplikaci a hned budete vědět, jaké telefonní číslo zde mají hasiči, záchranná služba či policie.

Pomocník v zahraničí


Survival Dictionary

Snad nejkrásnější aplikace v S65 a jak naschvál bez češtiny. V této aplikaci si můžete vybrat výchozí a cílový jazyk a to: anglický, německý, francouzský, portugalský, italský či španělský a mezi těmito jazyky si nechat přeložit základní konverzační fráze, rozdělené do několika ucelených kategorií.

Ich bin...e-eee...moment...ich bin turist


Hry

V telefonu jsou předinstalované celkem tři nové hry. Jako první zmíníme hru 3D Rallye, která využívá 3D engine, který S65 stejně jako CX70 obsahuje. Hra je sice zajímavým prvním pokusem 3D hry v mobilu, ale hrát se příliš nedá, vzhledem k velmi malému počtu snímků za sekundu. Další hra je také známá a velmi úspěšná hra ze světa PC. Jedná se o velmi ořezané, ale přesto hratelné Wormsy. Poslední hra je známá námořní bitva, kterou snad každý z nás jako dítě hrával na čtverečkovaném papíře.

3D Rallye je určitě dobrá hra ale...

Klasické Wormsy jako na počítači

Lodě v nás evokují školní léta


Komunikační schopnosti jsou u S65, jak se na správný manažerský telefon sluší, do detailu propracované a pro práci se všemi druhy zpráv zde najdeme několik nových zajímavých funkcí.

SMS

Nastavení práce s SMS zůstává prakticky shodné s modely řady x55– snad až na možnost definování podpisu, který se pak automaticky přidává ke všem zprávám. Což mnohdy není na škodu, zvlášť když píšete pracovní SMS. Textové zprávy se opět společně s e-maily a MMS ukládají do čtyř tradičních složek a do telefonu se jich vejde až 100. Další SMS můžeme ukládat do archivu, který je omezen pouze zbývající sdílenou pamětí. Nejvíce spokojeni však budeme při psaní nové zprávy. Prvním překvapením bude až neuvěřitelná rychlost odezvy telefonu při psaní, za kterou jsme telefony předchozí řady rozhodně pochválit nemohli. V závislosti na délce psaných slov se na displej může vejít i celá jedna SMS najednou. K dispozici samozřejmě máme všechny vymoženosti zpráv EMS, tedy psaní zprávy o délce až 760 znaků (rozdělené na víc SMS), či vkládání jednoduchých zvuků, obrázků či animací. Při čtení přijatých zpráv si můžeme zvolit jednu ze tři velikostí písem. Pochválit musíme Siemens za to, že slovník T9, který jinde v telefonu píše včetně české diakritiky, zde píše slova bez ní a nezkracuje tak délku odesílané zprávy.

E-mail

S65 podporuje 5 emailových účtů což je pro mnoho lidí málo, navíc opět nelze stahovat e-maily přes více účtů najednou, jak jsme zvyklí z poštovních programů na PC. Opět podporuje protokoly POP3 i IMAP. Další možnosti jsou již zajímavější. Telefon nám nabízí stahovat samostatné hlavičky nebo celé emaily. Při stahování celých emailů je opět omezena velikost emailu na 99kB, což je při 10,5 MB paměti hloupost, ale pokud si necháme stahovat samostatné hlavičky a při zobrazené hlavičce emailu si v menu zvolíme tento email stáhnout, velikost již omezena není. Při stažené hlavičce je možné zvolit v menu smazání emailu na serveru. Emailový klient si bohužel stále neporadí se správným kódováním češtiny. Při samotném psaní e-mailu však máme k dispozici slovník T9 včetně české diakritiky.

Nastavení a psaní emailu


MMS

Vytváření nové MMS zprávy je velmi pohodlné a nabízí mnoho možností jejího formátování. Při vytváření nové MMS máte možnost spustit fotoaparát a rovnou do zprávy vložit novou fotografii nebo videosekvenci nebo nahrát zvuk. Obojí také můžete snadno vybrat ze souborů uložených ve sdílené paměti.

Mobilní ICQ

Testovali jsme na S65 mobilního klienta ICQ – program Jimm, který již delší dobu existuje ve verzi pro Javu ve verzi MIDP 2.0 podporovanou tímto telefonem. Klient fungoval bezchybně a díky velkému displeji i velmi pohodlně – je vidět velká část rozhovoru najednou. I v ICQ máme k dispozici slovník T9 včetně české diakritiky.

ICQ přesně jako na počítači


Wapový prohlížeč

Na internetovém prohlížeči vývojáři v Siemensu pracovali opravdu důkladně. Prohlížení wapových stránek na velkém displeji je pochopitelně velmi pohodlné, ale největším překvapením bylo prohlížení HTML stránek. Prohlížeč interpretuje HTML, s přihlédnutím k omezení malým displejem, velmi kvalitně a to dokonce včetně podpory CSS stylů, cookies a podobně. Mnoho dnešních stránek však překračuje možnosti vyrovnávací paměti tohoto prohlížeče a nenačtou se tak celé. Zobrazování internetových stránek tak zůstává jen jakousi perličkou pro zajímavost, než použitelnou funkcí. Velmi propracovaná je správa záložek s možností třídění do podsložek. S přihlédnutím k hardwarovým omezením mobilních telefonů, nebylo asi možné udělat internetový prohlížeč lépe.

GPRS

Největší možnosti mobilního internetu však nabízí propojení s počítačem a datový přenos GPRS. V telefonu je implementováno GPRS nejvyšší třídy 10, tedy 4 timesloty pro download a 2 pro upload. Při využití kódovacích schémat T-mobilu CS-3 a CS-4 pak můžeme data stahovat rychlostí až 10 kB za sekundu a odesílat rychlostí přes 2 kB. Co bude zajímat uživatele GPRS u telefonů řady x45 či x55 je, že spojení je naprosto stabilní a telefon se ani při vícehodinovém spojení nevypíná, ani nevypadává spojení. Jiné možnosti vysokorychlostního internetu telefon bohužel nenabízí.

Možnosti propojení

Telefon komunikuje se svým okolím pomocí kabelu, infračerveného portu nebo Bluetooth. Komunikace s PC pomocí kabelu a infraportu je již dostatečně známá. Na SiemensManii jsme se však zatím příliš nevěnovali komunikaci pomocí Bluetooth, proto jsme ji u S65 otestovali podrobněji. Nejdříve jsme vyzkoušeli s telefon ve spolupráci s bezdrátovým handsfree Supertooth, které jsme měli v redakci na recenzi také. Jak probíhalo testování si můžete přečíst zde. Po spárování telefonu a handsfree, které spočívá v tom, že necháme telefon hledat okolní BT zařízení a zadaní párovacího kódu, probíhala bezdrátová komunikace dle očekávání bezchybně.

Testování S65 s BT handsfree SuperTooth


Poté jsme vyzkoušeli komunikaci S65 s dalším telefonem, v našem případě s předchozím modelem S55. Zde je párování mírně složitější než u zvukového příslušenství. Je nutné pro nalezení druhého telefonu přepnout jej do viditelného režimu a párovací kód zadat do obou telefonů. Komunikace probíhala bezchybně až do normované vzdálenosti 10m, kdy začalo docházet k chybám. Soubory přijaté z druhého telefonu se ukládají do složky „Doručeno“, nemusíte se tak bát, že si přepíšete stejnojmenné soubory nebo že obdržené soubory budete hledat v různých adresářích.
Zbývalo vyzkoušet komunikaci i s PC. Do USB portu notebooku jsme připojili Bluetooth adaptér a po instalaci potřebných ovladačů, které mimo jiné emulují COM port a spárování podobném párování s druhým mobilním telefonem, již bylo možné používat jak GPRS, tak programy pro synchronizaci, správu telefonního seznamu či prohlížení souborů v paměti telefonu či na paměťové kartě.

Propojení S65 s PC


Menu

Ikonky v menu doznaly nového vzhledu a rozhodně jim to prospělo. Proti jednoduchým kresleným ikonkám na ostatních telefonech řady x65 jsou u S65 poctivě zpracované a elegantně doplňují celkový vzhled telefonu. Mají stříbrný nádech a po vybrání joystickem změní barvu na zlatavou. Samotné rozložení menu a pohyb v něm je zcela totožné z letošní šedesátkovou řadou. Orientace je velmi jednoduchá a snadná i pro úplného nováčka prvně držící Siemens v ruce. Vybírat si můžete z pěti přednastavených barevných témat - košilek. Pokud jste majitelem některého z telefonů řady x65 a líbí se vám právě takové ikonky jaké má S65, není nic jednoduššího, než si je podle tohoto návodu změnit a "povýšit" tak vzhled menu jako na S65.


Můžete si vybrat z pěti barevných témat


Ostatní funkce

Funkce telefonu jsou až na drobné výjimky způsobené odlišným vybavením S65 naprosto shodné s předchozími modely telefonů z řady x65 a proto budou některé texty převzaté z předchozích recenzí s aktuálním doplněním. Doufáme, že nám čtenáři tento krok prominou.

Co najdeme v paměti

Telefon je vybavený sdílenou pamětí o velikosti 10,3 MB, rozdělené do obvyklé adresářové struktury se standardními složkami Animations, Java, Pictures, Sounds apod., ve kterých můžete libovolně vytvářet složky další. Téměř jeden MB paměti zabírá skrytá složka system, ve které ale přes polovinu zabírají soubory se slovníky T9 pro jednotlivé jazyky, které je možné bez vlivu na funkci telefonu vymazat. Jde to snadno některým programem na práci s pamětí telefonu, např. Siemens Data Exchange nebo SiMoCo. Celkově nám výrobce nechal v telefonu volných jen asi 6 MB. Zbytek zabírají ukázkové zvuky a obrázky. Nic Vám však nebrání je vymazat a nahradit vlastními.

Adresář je k nezaplacení

Adresář telefonu pojme celkem 1000 kontaktů, což dnes nikoho neohromí, ale také jistě každému stačí. Neobvyklý je však rozsah informací, které si můžeme ke každému kontaktu zadat – kromě tří telefonních a dvou faxových čísel, si můžete poznačit dvě e-mailové adresy, webovou stránku, adresu, firmu, kontaktní údaje ke komunikačním službám jako je ICQ, datum narození, který se, jak jsme zvyklí z telefonů řady x55, automaticky přenese do organizéru a obrázek, který se bude zobrazovat na displeji při příchozím hovoru. Kontakt můžete zařadit do jedné ze skupin, kterým lze nastavit různé vyzvánění.
Dalších tisíc záznamů nám nabízí organizér pro schůzky, úkoly a poznámky. Plánování času s S65 je opravdu jednoduché a přehledné. Slouží k němu dva druhy záznamů - tzv. schůzky, což jsou záznamy s určeným termínem a úkoly, které potřebujete udělat, ale není přesně dané kdy. Kalendář se schůzkami je možné zobrazit v měsíčním, týdenním nebo denním náhledu. V měsíčním a týdenním náhledu nám telefon ukazuje vždy dvě nejbližší schůzky. V denním náhledu nám telefon na časové ose zobrazuje všechny záznamy na zvolený den. Pokud schůzek nemáme opravdu příliš, je zobrazení velice přehledné. Kromě kategorie (Memo, Volání, Setkání, Hlasový zápisník, Narozeniny či Dovolená) lze u schůzek zadat datum a čas začátku a konce, u úkolu datum a čas vypršení. Zajímavou novinkou je volba „Celý den“ u schůzky.
Další položkou organizéru jsou známé poznámky, které mohou mít délku až 160 znaků a lze je označit jako důvěrné a chránit je tak před nepovolanými zraky kódem přístroje. Hlasový zápisník při zmíněném 5 MB prostoru ve sdílené paměti nabízí více než dvě hodiny souvislého záznamu. Paměťová karta pro záznamník použít nelze. Pro cestovatele může být zajímavá funkce časová pásma, která umožňuje nejen posun času telefonu vyhledáním navštíveného města v seznamu, ale časově posunuty jsou i všechny záznamy v organizéru.
Široké možnosti nabízí také nastavení kalendáře – můžete si zvolit čas začátku zobrazování dne, první den v týdnu, které dny mají být označeny jako víkend a zda se mají zobrazovat termíny narozenin. Záznamy organizéru lze pohodlně mazat až ke zvolenému datu.

Hlasové ovládání a záznam hovoru

A jsme u největšího otazníku Siemensu S65. Tím je absolutní absence hlasového vytáčení a hlasového ovládání funkcí. Také záznam telefonního hovoru zde chybí. U přístroje v této kategorii to považujeme za běžný standard. To, že u manažerského telefonu jakým má S65 být tyto možnosti nenajdete, hodnotíme velmi negativně a Siemensu za to udílíme velkou nedostatečnou. I v nižších modelech jsou tyto funkce naprosto běžné a proto nás udivuje, že u řady x65 na ně inženýři pozapomněli.

Hovor vašeho nepřítele si bohužel nenahrajete


Tak to utnem ne?

Po namáhavém psaní zatím snad největší recenze a testu na SiemensManii, musíme vyřknout závěrečný ortel nad Siemensem S65. Jednoznačně nás okouzlil svým vzhledem, vybavením, velkou pamětí a jednoduchou obsluhou. Pouzet tolik vkládané naděje do 1,3 Mpix. fotoaparátu se nám nakonec nezúročily. Je to sice ohromný kus cesty od fotografií z integrovaných VGA fotoaparátů, ale na opravdu pěkné snímky zatím kvalita nedostačující. Na fotografování momentek a pořizování MMS ovšem nadmíru ideální. Absence hlasového ovládání také ubírá nějaké bodíky tomuto jinak vydařenému telefonu. Navíc problém s nastavením bočního tlačítka a nemožnost vzít tento krok zpět se nám také moc nelíbil. Popisované nedodělky ovšem nemohou natolik ohrozit celkový náhled na S65. Chcete-li mít vzhledově povedený přístroj, se kterým neuděláte ostudu ani za rok či dva, se kterým ohromíte přátele a který jen tak nezestárne, je S65 určena právě pro vás. Za cenu kolem 9 000,- Kč (v čase psaní recenze) je to přístroj převyšující konkurenci a nechávající jí o několik stupínků v závěsu.


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

AGORA plus, a.s.
značková prodejna a servis SIEMENS
pasáž MAXIMUS, Masarykova 25/27 Brno

Pro úplnost recenze navíc přidáváme veškerý dostupný materiál, který se dá na internetu k S65 nalézt.

Příběh designu

Díky této flashové prezentaci, se můžete virtuálně přenést do návrhářského studia, sledovat zrození S65 od úplného začátku přes jeho různé podoby až k finálnímu produktu. Musím říct, že je to velmi zajímavá prezntace a stojí určitě za shlédnutí.


I takhle mohla S65 vypadat


Kancelářská funkčnost

Může vaše S65 nahradit vaší krásnou a mladou sekretářku? V lecčems určitě ano, ale některé "funkce" zcela určitě nezvládne ;o). Link

Pro kancelář ideální pomocník


3d Animace

Interaktivní "osahání" S65 alespoň myší, je další možností bližšího seznámení s tímto telefonem. Telefon můžete jakkoliv otáčet, zapínat, vysunovat RS MMC kartu a díky virtuálnímu metru měřit jeho míry. Link

Interakce s myší


Konfigurátor nastavení

Všem, kteří neradi nastavují údaje k WAP, MMS, emailu atd., vychází Siemens vstříc online konfigurátorem nastavení. Link.

Nastavení nikdy nebylo jednodušší


Technické parametry

Bližší technické informace a data naleznete v našem přehledu telefonů, kde můžete S65 porovnat až se čtyřmi dalšími telefony.























Fotografie: Radim Zeman | Roman Gregor ©2004



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor