Autor


Jiří Balcar
  Zálohovaní a obnova dat
Vydáno dne:  30.08.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 297x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
návod

V dnešním rychloškolení si ukážeme několik možností zálohování a obnovy dat v mobilním telefonu.

ZÁLOHOVÁNÍ DAT

Vždy než započneme jakoukoli práci s telefonem bychom si měli provést minimálně zálohu veškerých dat v telefonu. Možností máme několik a dnes si popíšeme tři možnosti za využití běžně dostupných programů.

1. DES (Data Exchange Software)

Nejedná se o samostatný program, ale nadstavbu operačního systému PC od firmy Siemens. Tato nadstavba je k dispozici samostatně, ale je i součástí originálních programů pro telefony Siemens – SDS (Siemens Data Suite) a i nového programu MPM (Mobile Phone Manager). V Exploreru přibude položka Mobile se kterou pracujeme naprosto shodně, jako s jakoukoli jinou položkou v PC. Všechny položky z nově vzniklé složky Mobile příkazem pro kopírování přeneseme do záložní složky pro případnou následnou obnovu dat.



V případě, že některé položky z flexmemory nejsou v Průzkumníku zobrazeny /Address book, PresistentData... – konkrétní příklad platí pro řadu X55 a 60/, musíme v menu Nástroje-Možnosti složky na záložce Zobrazení zaškrtnout možnost Zobrazovat skryté a systémové složky.



2. SiMoCo (Siemens Mobile Control)

Mnozí již tento skvělý český program znají a používají. V souvislosti se zálohou dat se dnes zaměříme na jeho část Průzkumník.
Po spuštění programu a připojení telefonu v menu vybereme Průzkumník.



Zobrazí se nám samostatné okno Průzkumníka se dvěma okny podobně, jak je známe z legendárního programu Norton Commander a mnoha jeho následovníků. Stejné jsou i použitelné příkazy (F5 – kopírování, F6 – přesun/přejmenování, F7 – vytvořené nového adresáře, F8 – smazání).
Vytvoříme si tedy v PC záložní složku – F7 - , ač program neumožňuje příkazem Ctrl-A hromadně označit adresáře (funguje pouze pro hromadné označení souborů) existuje jedna možnost označení a to při držení klávesy Ctrl označit jednotlivé položky levým tlačítkem myši, a pomocí klávesy F5 – kopírování – provedeme zálohu všech složek.



3. Smelter

Už se vám někdy stalo, že jste si zapomněli provést zálohu dat a nahráli jste si jinou zálohu fullflashe? Telefon je bez oblíbených programů, zmizely archivy zpráv, o adresáři ani nemluvě. Pokud postupujete správně dle postupů a starého hesla „Zálohovat, zálohovat, zálohovat...“ měli byste mít k dispozici zálohu poslední funkční fullflashe, která vše obsahuje. Potom už tedy nic jednoduššího, než použít program Smelter a obsah flexmemory zálohovat odsud.

1. Spustíme program a z menu Fullflash – Otevřít otevřeme naši zálohu
2. V menu položkou Soubory se přepneme do obsahu flexmemory



3. pravým tlačítkem myši zobrazíme nabídku funkcí a zadáme Uložit všechny soubory

Obsah flexmemory se nám uloží do adresáře FlexMem, který se nám automaticky vytvoří v místě odkud jsme otevřeli naší zálohu fullflashe.



OBNOVA DAT


Postup obnovy dat by mohl připadat jako zbytečnost, ale není tomu tak. Obnovu si ukážeme pomocí programu SiMoCo, postup je stejný u všech ostatních programů (mimo programu Smelter, který prozatím umí pouze zálohu dat z fullflashe).

Standartně bychom označili všechny adresáře v záloze a zkopírovali je do telefonu. Pokud ale obnovujeme veškerá data, včetně adresáře a zálohy SMS, při přenosu ze zálohy nás překvapí podobná hláška. Co teď?



Před započetím, kopírování musíme provést ve flexmemory mírné úpravy. V adresáři Address book musíme všechny soubory přejmenovat – F6 – na jakýkoli libovolný název.



To samé musíme provést v adresáři PersistentData\SMS , kde přejmenujeme soubor SMS.dat – F6 – opět na jakýkoli libovolný název.
Po těchto úpravách už nám nebrání nic v kompletní obnově dat. Všechny adresáře (nebo vybrané) opět označíme pomocí Ctrl a levé šipky myši a stiskneme F5 potvrdíme přepis všech stávajících dat v telefonu.



Po té ihned telefon vypneme, aby se nám do paměti telefonu obnovili data z nově zkopírovaného adresáře a zálohy SMS. Opět spustíme průzkumník a vymažeme námi výše přejmenované soubory.

Tím máme veškerá data obnovena.


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor