clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Z redakce

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autoři


Ján Matúška


Roman Gregor
  Uživatelská příručka diskusního fóra SiemensManie
Vydáno dne:  08.01.2005
Zobrazeno celkem:  19194
Počet příspěvků v diskusi:  48 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8   3.8 (hodnoceno 19x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8
 
z redakce



verze pro tisk  

Ne, že bych neměl nic lepšího na práci, ale situace kolem diskusí na fóru SiemensManie začíná být kritická, proto jsem se rozhodl sepsat dlouhý a únavný návod jak používat SiemensManii, její redaktory, moderátory a ostatní čtenáře ke své maximální spokojenosti. Prosím, obrňte se trpělivostí a přečtěte si ho, když jsem si s ním dal tolik práce...

Úvod

Jen stručně shrnu, jak na SiemensManii chodit za zábavou: pokud si chcete povykládat s lidmi, se kterými Vás spojuje záliba v mobilních telefonech Siemens i o jiných tématech používejte výhradně e-mail, který má každý registrovaný čtenář ve svém profilu, chat, soukromé zprávy (dále jen SZ) nebo diskuse na fóru v sekci „Ostatní“. Mluvit v diskusi o novém firmwaru, jaký má kdo obrázek na fóru, je neurvalé plýtvání časem ostatních čtenářů. Že je potřeba dodržovat pravidla slušného chování, snad ani nemusím zdůrazňovat.
Nyní bude následovat delší popis, jak na SiemensManii získat na své technické dotazy, týkající se mobilních telefonů Siemens, uspokojivé odpovědi.


Proč mi nechtějí poradit?

Mnoho z Vás nedostává na své dotazy uspokojivé odpovědi, nebo nedostane vůbec žádné. Není to proto, že by redaktoři, či ostatní čtenáři byli ze zásady neochotní. Každý, ale máme spoustu práce a není vždy v našich silách odpovídat na všechny dotazy, které by neprošly tímto sítem:

  1. zkusil jsem se nad problémem dostatečně sám zamyslet?
  2. přečetl jsem si manuál k telefonu? Nebyla tam na můj problém odpověď?
  3. zkoušel jsem se na SiemensManii podívat na zveřejněné články, do sekce FAQ a do již proběhlých diskusí? Nebyla ani tam žádná odpověď na můj konkrétní dotaz? Nešla z jiných odpovědí odpověď na ten můj odvodit?
  4. zkoušel jsem odpověď najít na internetu? Zde bych chtěl připomenout skvělé možnosti Googlu.

Kde se tedy zeptat?

Pořád jste odpověď nenašli? Dobře, tak se tedy zeptejte. Neočekávejte ale, že se někdo musí zabývat Vašim problémem, pokud jste se jím nezkusil zabývat sám. Na odpovědi na své otázky nemáte žádný nárok, pokud za ně neplatíte (promiňte, ale dneska to tak holt je) a když někdo na fóru radí ostatním, dělá to z vlastní vůle. Na Vaši otázku může někdo dobře odpovědět, jen pokud je dobře položená. Jak tedy na to?

  1. neptejte se v návštěvní knize. Tam nemá Vaše otázka vůbec co dělat a ostatní čtenáři ani nemají možnost Vám tam odpovědět!!
  2. neptejte se redaktorů, ani jiných čtenářů prostřednictvím SZ nebo e-mailů. Možná (nebo spíš určitě) dostávají dotazů denně spousty a pak by nedělali nic jiného, než na ně jednotlivě odpovídali. Z tohoto důvodu Vám redaktoři často ani neodpoví, že Vám nemají čas odpovědět. Neptejte se ani autorů článků na další dotazy k tématu. I k článkům existují diskuse, které jejich autoři (když na to zrovna mají čas!!) navštěvují.
  3. zbývá možnost zeptat se na fóru, které je k tomu určeno a kam chodí spousta lidí, mezi nimiž se jistě najde někdo, kdo zná odpověď. Pokud Vám odpoví někdo z redaktorů, udělá to proto, že narozdíl od soukromého dotazu zaslaného e-mailem, si zde jednou napsanou odpověď přečte několik dalších lidí.

Jak se zeptat?

Na fóru pak ještě stále nemáte vyhráno. Je ještě nutné zvolit vhodnou diskusi, nadpis a formulaci dotazu. Kde se nejčastěji chybuje?

  1. zašlete svou otázku do nevhodné diskuse. Například dotaz na telefon M65 je v diskusi o telefonech řady C naprosto nevhodný, i kdyby se zde probíral podobný problém.
  2. zbytečně zakládáte nové vlákno (thread). Než se znovu zeptáte, proč se Vám pomocí kabelu DCA-500 nechce telefon spojit s programem v_Klay, všimněte si, že na fóru je o tom už asi 50 vláken.
  3. svůj dotaz dáte do nevhodného vlákna. Pokud se někde probírá aplikace patche „A“ neptejte se zde, jestli postup platí i pro patch „B“. Odpověď, jak aplikovat patch „B“ by zde pak už jiný čtenář nehledal.
  4. pokud zakládáte nové vlákno, dejte mu jasný a výstižný nadpis. Odpusťte si nadpisy typu „HELP“, „SPĚCHÁ“, „VELKÝ PROBLÉM“ apod. Já osobně taková vlákna nečtu. Velká písmena si také šetřete na první písmena vět a vlastních názvů. Neoznačujte dotaz za urgentní. Nic tím neurychlíte.
  5. otázku formulujte srozumitelně. Naučte se alespoň základy pravopisu. Obvykle Vás nikdo nebude peskovat za chyby v i/y, ale některé překlepy znemožňují správné pochopení otázky. Ani v dotazu nepiště vše velkými písmeny. Považuje se to za obdobu křiku a je to velice protivné!! Vyjadřujte se jako člověk a ne jako „fuckt d0st wostrey týpeck“, jinak se nedočkáte odpovědi, nebo jen takové, jakou si zasloužíte. Hlavně si dejte s přípravou příspěvku trošku času a taky si jej po sobě ještě před odesláním přečtěte. Buďte zdvořilí.
  6. nezapomeňte uvést potřebné podrobnosti o dotazu – jaký máte telefon, co všechno jste v s ním v souvislosti s dotazovaným problémem již dělal a podobně.
  7. Nekončete dotaz další zbytečnou otázkou, jako např.: „Můžete mi někdo pomoci?“ apod.
  8. odpověď na svou otázku si nevynucujte a neurgujte jen budete působit arogantně. Obzvlášť je nutné pochopit, že fórum není chat a Váš příspěvek nevidí okamžitě všichni čtenáři a nemusíte tak obdržet odpověď za 5 minut. Pokud chcete svůj dotaz „oživit“, aby se opět dostal mezi aktuální (nepřečtené) příspěvky, zkuste jej třeba raději doplnit o další podrobnosti. A při čekání na odpověď se ji dál snažit hledat sám.
  9. nežádejte odpověď jinou cestou, než na fóru, pokud se nejedná o nějaké citlivé informace. Nejspíš byste se nedočkali. Vy sami byste copak někomu například odpovídali e-mailem?
  10. pokud Vám na otázku někdo odpoví a Váš problém je vyřešen, do diskuse to napište, ať se ostatní zbytečně nesnaží hledat řešení dál.

Jak pracovat s odpovědí?

Váš okamžik nastal a někdo Vám odpověděl. Co ale dělat, pokud se Vám odpověď nezamlouvá?

  1. pokud Vás někdo odbude, že jste se špatně zeptal, nezlobte se hned na něj a zkuste si znovu projít, co jsem psal výše. Třeba má pravdu.
  2. pokud odpověď zcela nepochopíte, neptejte se hned na její další upřesnění. Zkuste znovu zopakovat postup z odstavce „Proč mi nechtějí poradit?“ a třeba už na řešení přijdete sami.
  3. pokud se Vám dostane arogantní odpovědi, nehádejte se. Řešení vulgarismů a arogance nechte raději na moderátorech, které mají k jejich zvládnutí lepší nástroje.
  4. některé arogantní odpovědi si Však můžete také zasloužit svým přístupem - nedodržením některých z pravidel nebo obzvláště vlastní leností. Pokud nechcete ztrácet čas řešením problému, nečekejte, že to za Vás bude dělat někdo jiný. V takovém případě se ze situace poučte a ptejte se příště lépe.

Jak odpovídat na dotazy druhých?

  1. když člověka stresuje nějaký problém, může působit jako otrava či blbec, i když není. Mějte s ním proto trpělivost.
  2. není třeba veřejně ponižovat někoho, kdo se v dobré víře třeba jen zmýlil. Úplný začátečník třeba ani neví, jak hledat na fóru, že něco jako FAQ vůbec existuje, a kde. Případně se člověk na fórum dostal odkazem z jiných stránek a neví, že na SiemensManii jsou i nějaké články.
  3. pokud si nejste svou odpovědí zcela jistí, řekněte to! Špatná, přitom odborně znějící rada, je horší než žádná. Nenavádějte nikoho na pochybné cesty jen proto, že chcete vypadat jako expert. Buďte poctiví; buďte dobrým příkladem tazateli i ostatním.
  4. nemůžete-li nijak pomoct, nic nepiště. Nedělejte si z tazatelů legraci a nedávejte zavádějící odpovědi.
  5. při nejasnostech se zeptejte na doplňující detaily. Pomozte tazateli otázku přeformulovat. Každý jsme jednou začínali.
  6. je v pořádku lenocha odkázat, aby hledal soubory či stránky, které lze snadno najít sám. Pokud ale odkaz znáte, napište jej.

Tým Siemensmanie. Važte si jejich práce.

  1. tým Siemensmanie tvoří administrátoři, redaktoři a moderátoři fóra. Členové týmu jsou tady proto, aby se starali o fórum. Nekažte jim jejich práci. Rozhodnutí členů týmu je konečné a nediskutujte o nich.
  2. nekritizujte a neurážejte členy týmu na fóru. Jestli máte jakékoliv připomínky k práci a rozhodnutím moderátorů a redaktorů, kontaktujte některého z administrátorů fóra, který stížnost posoudí a vyřeší.
  3. rozhodnutí administrátora na fóru je konečné a nezvratné, nediskutujte o něm.
  4. veřejné napadnutí moderátora a redaktora na fóru bude potrestáno dle rozhodnutí administrátora, veřejné napadnutí administrátora bude potrestáno okamžitým vyloučením z fóra.
  5. členové týmu mají osobitý avatar, kterým jsou odlišeni od ostatních. Nekopírujte ho, ani jiným způsobem nenapodobujte. Při zjištění porušení tohto pravidla bude váš avatar odstraněn.

Pravidla pro podpis

  1. podpis neslouží pro vyjádření osobních pocitů vůči ostatním členům fóra
  2. jsou zakázány linky na warez nebo na stránky, které je zprostředkovávají
  3. obrázky povoleny do maximální velikosti 700x38 (velikost 4 userbarů)
  4. nepatří sem žádné vulgarity, sociálně patologické jevy a další věci přístupné 18+

    Tímto článkem chci vyvolat ve všech čtenářích hluboké zamyšlení nad svými příspěvky na fóru, které snad povede k tomu, že fórum bude lepší, ještě lepší, až bude nejlepší na celém světě (pardon nechal jsem se unést).

    V diskusi k článku mně můžete v mých úvahách doplnit, či mi v některých oponovat.










      Diskuse k tématu
    08.01.05 14:23  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   weitless Zobrazit příspěvek
    08.01.05 14:32  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   jenda^^ Zobrazit příspěvek
    08.01.05 14:36  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   oookoook Zobrazit příspěvek
    08.01.05 14:37  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   jenda^^ Zobrazit příspěvek
    08.01.05 15:15  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   Johny007 Zobrazit příspěvek
    08.01.05 15:18  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   jenda^^ Zobrazit příspěvek
    08.01.05 16:06  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   romulus Zobrazit příspěvek
    08.01.05 18:21  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   koudi Zobrazit příspěvek
    08.01.05 22:04  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   Ex_Bill Zobrazit příspěvek
    09.01.05 00:02  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   Odkaz na tento clanok by si mal dat kazdy moderator, admin a podobne do svojho podpisu! :D Cho...diablo Zobrazit příspěvek
    09.01.05 00:59  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   Ja bych tento clanek dal jako neco jako smluvni podminky pred prvnim vstupem na forum a musel by s...Johny007 Zobrazit příspěvek
    09.01.05 01:15  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...    Podla mna je to blbost natahovat noveho uzivatela 5 min s registraciou. Niektory sa registruju...diablo Zobrazit příspěvek
    09.01.05 01:36  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   [quote:83550239e5="diablo"] Podla mna je to blbost natahovat noveho uzivatela 5 min s...Johny007 Zobrazit příspěvek
    09.01.05 02:37  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   Diky za ta pravidla..otazka jak je budou useri dodrzovat.. Je pravda ze forum Siemensmanie se zac...budik01 Zobrazit příspěvek
    09.01.05 11:37  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   [quote:d837a836a8="Johny007"][quote:d837a836a8="diablo"] Podla mna je to bl...oookoook Zobrazit příspěvek
    09.01.05 11:48  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   dobry napad, dobra pravidla... ale oookooooku, kdyz ti chcipne telefon a ty s orosenym pozadim pis...xmoskyt Zobrazit příspěvek
    09.01.05 12:17  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...    Vidim, ze nekteri to prozivaj opravdu hodne... :D Ale lidi, kteri se dostanou tak daleko, aby si...oookoook Zobrazit příspěvek
    09.01.05 12:23  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   jj uz jsem tu nekde psal, aby kdyz pises novy prispevek nebo vlakno tak zadat typ telefonu ktereho...xmoskyt Zobrazit příspěvek
    09.01.05 12:32  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   romulus Zobrazit příspěvek
    09.01.05 12:49  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   dobry napad =D>xmoskyt Zobrazit příspěvek
    09.01.05 12:50  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   Ex_Bill Zobrazit příspěvek
    09.01.05 12:53  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   pechi Zobrazit příspěvek
    09.01.05 13:17  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   Jeste porad existuje ta vice hodnoceni prispevatelu fora podle kladnej a zapornejch bodu? Myslim, ...oookoook Zobrazit příspěvek
    09.01.05 14:16  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...    Me telefon umrel a nemel jsem tak orosene pozadi, v klidu jsem zacal resi situaci :!: :wink: ...Johny007 Zobrazit příspěvek
    09.01.05 18:23  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   moje_mc60 Zobrazit příspěvek
    09.01.05 18:57  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   Ex_Bill Zobrazit příspěvek
    09.01.05 19:06  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   jenda^^ Zobrazit příspěvek
    09.01.05 19:07  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   jenda^^ Zobrazit příspěvek
    09.01.05 19:21  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   BEZY Zobrazit příspěvek
    09.01.05 19:23  Re: Uživatelská příručka diskusního fó...   jenda^^ Zobrazit příspěvek

    1, 2 [vše]Starší  Nejstarší 

    Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor