clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Informace

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Mobilní komunikace - co nám dává a bere?
Vydáno dne:  06.12.2003
Zobrazeno celkem:  7907
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 21x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
informace



verze pro tisk  

Tento článek je psán jako malé zamyšlení nad historií, současností a budoucností mobilní komunikace a technologie. Podívejme se tedy do ne příliš vzdálené minulosti a přes dnešní dobu se přehoupněme do budoucnosti.

První informace o komerční síti mobilních telefonů sahá do května 1978, kdy společnost Batelco v Bahrajnu spustila malou místní cellulární síť určenou pro místní královskou rodinu. Bylo použito zařízení japonské firmy Matsushita/Panasonic původně vyvinuté pro japonskou policii. Následováno červnem 1978, kdy v USA v laboratořích AT&T v Newarku a v testovacím provozu v okolí Chicaga. Nejprve byla testována samotnými zaměstnanci Bell System a později v prosinci 1978 byl spuštěn komerční testovací provoz. Síť pracovala na frekvenci 800 MHz a dalo se v ní používat zařízení různých výrobců. První komerční mobilní síť v USA byla spuštěna v Chicagu až rokem 1983. Celých pět let od roku 1978 probíhalo testování.

V Evropě byla cellulární síť spuštěna někdy v létě roku 1981. Síť NMT450 (Nordic Mobile Telephone System) pracující s frekvencí 450 MHz byla spuštěna v Dánsku, Finsku, Norsku a Švédsku. V roce 1985 byla ve Velké Británii spuštěna síť TACS pracující na frekvenci 900 MHz. V Rakousku a Západním Německu síť C-Netz, ve Francii Radiocom 2000 a v Itálii RTMS. V Evropě tím pádem existovalo několik různých sítí, zatímco v USA fungovala pouze síť AMPS (Advanced Mobile Phone Service).

Bylo tedy na čase sjednotit Evropské sítě v jednu a přivést tak ke zrodu síť, která nás provází dodnes. V roce 1982 proto Evropská komise telekomunikací a pošt (sdružující 26 evropských telekomunikačních společností) spustila projekt GSM (Groupe Spéciale Mobile), která měla vyvinout celoevropskou mobilní telefonní síť. Rozhodnutím bylo usneseno, že nová síť bude plně digitální a bude pracovat na frekvenci 900 MHz. Tím tedy nastal začátek soudobé mobilní éry a celkového rozvoje mobilních zařízení.

Chystá se na nás technologie UMTS (Universal Mobile Telephone System). Nová generace mobilních sítí s globálním dosahem. Zatím je v testovací fázi. Přenosová rychlost pro data dosahuje teoreticky hranice 2 Mbps.

Přeskočme teď celou dobu budování sítí a pojďme se podívat na značku Siemens, které se budu věnovat už v celém článku. Zaměřím se hlavně na vývoj mobilních telefonů, trendy a možná lákadla nedaleké budoucnosti.

Jak sem již psal, v tehdejším západním Německu to byla C-Netz (C síť). Siemens pro tuto síť vyvinul hned několik přístrojů. Byly to:


C1, C2, C2 portable, C3, C4, C5


Síť NMTS si z nás většina pamatuje. Byla to doba velkých manažerů a podnikatelů, táhnoucích se mnohdy s kufříkem a v druhé ruce s pomalu stejně velkým a mnohdy těžším telefonem. S těmito přístroji přišel Eurotel pro tehdejší opravdu jen malou skupinku lidí. Ceny 30 000 - 60 000 tisíc nebyly v té době ničím zvláštním. O nějakém komfortu, MMS, EMS, integrovaném fotoaparátu, Wap, GPRS a jiných libůstkách si tenkrát nikdo ani nepomyslel. Jak taky? Telecom vládl svými pevnými linkami a mnohým obyvatelům byl pojem mobilní telefon zcela neznámý. Siemens nabízel modely:

MT-407 (NMT450), NT-901 (NMT900), NT-910 (NMT900) Pocket, (NMT900)

Zlom nastal až příchodem plně digitální sítě GSM (Groupe Spéciale Mobile). V té době už Eurotel a později i Paegas představil poměrně slušnou nabídku telefonů. Nejvíce asi vzpomenu na přístroj Dancal, který měla snad většina účastníků. Nabídka Siemens byla v začátcích příliš chudá. Figurovaly zde typy S4,S6,S8 a manažérský telefon s prvním barevným displejem S10 a S10 Active s protinárazovou úpravou.


S4, S6, S8, S10, S10 Active


Některé nižší typy nabízel Eurotel i Paegas ve svých Go a Twist sadách. Mnoho těchto přístrojů se dnes povaluje i třeba někde ve vaší domácnosti a slouží jen jako pobavení nad dobou nedávno minulou. U těchto přístrojů už můžeme hovořit o nějakém komfortu. Sice až na model S10 neuměly vibrovat, vytáčet hlasem ani třeba dnes tak běžnou funkci jakou jsou profily. Jejich vyzváněcí melodie byly obvykle 10-15 a tím to vše končilo. Ale strašně rád vzpomínám na tu dobu, když můj kamarád přinesl vítězoslavně S10 s barevným displejem a my od "tolika" krásných barev nemohli odtrhnout oči :o)). Skutečně, ještě v té době a to se psal už rok 1998 to pro nás byl malý zázrak. Celá řada S4 - S10 vypadala na dnešní dobu poměrně nemotorně, podobala se pádlům a zcela jistě plnila svou funkci pro případ náhlého selhání dřevěného kolegy na vodních tocích :o). Potom začal Siemens vyrábět už decentnější a menší přístroje počínaje C10, C25, S25 a klasikou C35 i poměrně luxusním SL10.


C10, C25, S25, C35, SL10


No a to už přichází na řadu současné mobilní telefony, které máme doma a stále nám plní svojí užitečnou funkci. Nemá cenu zde představovat všechny telefony, jelikož je každý známe a mohu říct, že začínají řadou A35 a končí špičkou SX1. Dnes je samozřejmostí, že skoro každý mobil zvládá MMS, EMS, GPRS, Wap, Bluetooth. Trendem je barevný displej, integrovaný fotoaparát, mp3 přehrávač, FM rádio a další a další věci, zatěžující baterii a naší peněženku.

Pomalu se dostávám do fáze zamyšlení, co všechno nám tyto technologie vlastně přináší a k čemu nám jsou? Položím si otázku... proč fotoaparát v telefonu? Může nám to jako lidstvu být k něčemu potřebné? Mladší z vás jistě namítnou - ano, je to super a je to ta nejlepší věc. Podívejme se na to ale z obou stran.

Ano - fotoaparát v telefonu je dobrá věc, když chcete zachytit nějaký moment s kamarády, nějakou nebezpečnou situaci třeba na vozovce a chcete, aby se jí ostatní vyhnuli. Spíše je ale plnění funkce fotoaparátu jen na zasílání fotografií z dovolených, party nebo podobných záležitostí.

Ne - nevím, jestli si výrobci a operátoři položili otázku, jak nebezpečné může být integrování mini fotoaparátů do mobilních telefonů. Uvedu příklad: po ulici jde muž, zastaví se u automobilu, nenápadně vytáhne mobil a vyfotí si automobil a odešle se zprávou - např. " Může být tento typ?". Během chvilky přijde SMS "Ano". Muž přijde k automobilu, nějakým způsobem jej otevře a mizí. Jistě jste pochopili kam tím mířím. Nebo příklad druhý, mnohem děsivější. Po ulici, na diskotéce nebo v parku jde mladá, krásná slečna. Jedna nenápadná fotografie, její potvrzení SMS zprávou a dochází k únosu mnohdy k prodeji do zahraničí do různých podivných podniků. A takovýchto příkladů se dá jmenovat zcela jistě hodně a spíš ve mě zanechávají pocit, že integrované fotoaparáty se pouze obrátí proti nám, tvorům co si říkáme lidé. Nedávná aféra s fotografováním na plovárnách a focením denního tisku moji teorii jen podporuje.

Čím dál více stoupá obliba SMS a MMS zpráv. Lidé utrácejí za tyto náhražky klasické komunikace, vše rychle vyřídí, nemusí nic sáhodlouze vysvětlovat, prostě napíší a odešlou. Kam se ale pomalu ztrácí přátelská komunikace nad šálkem kávy, sklenicí piva nebo rozhovor s přáteli? Dnešní doba je natolik digitální, že lidé nahrazují po tisíce let běžnou komunikaci mezi lidmi komunikací přes mobilní telefon a internet. Stačí se jen podívat na internetové chaty, seznamky a podobné záležitosti. Lidé sedí v teple, koukají do monitoru a komunikují na dálku. Nikdo je nevidí, jsou anonymní a cítí se silní. V tomto si myslím, že nám mobilní komunikace hodně vzala. Na druhou stranu je určitě mobilní technologie výbornou věcí - jste všude na příjmu a nemusíte mít strach, že jste o něco přišli. Každá mince má dvě strany. Bohužel tato má více lidských záporů než jakákoliv jiná.

Podívejme se na to, co bude dál ? Co nás čeká v blízké budoucnosti a co na nás připravují mobilní operátoři v součinnosti s výrobci mobilních telefonů. Takže do docela blízké budoucnosti se podíváme teď. Mobilní video přenosy. Proč spolu hovořit a nevidět se u toho? Siemens již teď na tuto dobu myslí. Do svých modelů SX1 a U15 integroval video kamery pro přenos konferenčních hovorů. To znamená, že za nějakou dobu nebudeme už muset vycházet z domu úplně a kontakt s přáteli a kolegy z práce můžeme přece řešit touto formou? Těšíte se?

Evokovat budoucnost alespoň po designové stránce se Siemens pokusil, a řekněme si, že se mu to zdařilo na výbornou, ve své sérii Xelibri. Obě dvě řady jak jaro/léto tak i podzim/zima mají velký úspěch pro svou troufalost, neobvyklý vzhled a odlišení se od mas mobilních telefonů.

Co připravuje Siemens dál? V příštím roce 2004 to bude navázání na úspěšnou řadu x55 modely s označením x65. Můžeme se tedy těšit na A65, C65, M65, S65, Sl65 a ST60, který se trochu vymyká. V roce 2005 už vím o modelech řady x75, které už budou plně připraveny plnit zmiňované funkce již v základních verzích !! Siemens se snaží inovovat a nechce být jen výrobcem kopírujícím nápady jiných. Proto již teď testuje aktivní dotekové displeje pro velmi jednoduchou obsluhu mobilních telefonů. Dále náhrady displejů formou extrémně tenkých "Paperlike" displejů.



Zcela jistě nás toho čeká v budoucnosti mnoho a můžeme očekávat další převratné změny, kdy se jen budeme usmívat nad dnešními špičkovými telefony. Co můžeme předvídat již dnes, je jen další odcizení sebe samých a prohloubení anonymity v komunikaci se světem. Jak by mohly vypadat modely Siemensů blízké budoucnosti? Třeba jako tyhle studie.



Tento článek měl být pouhým zamyšlením nad mobilní komunikací a letmým přehledem stručné historie. Nedělá si nároky na profesionální technologické vysvětlování, ale chtěl pouze přinést náhled na toto odvětví komunikace. Nechci někomu vsugerovávat moje subjektivní názory na problematiku integrovaných fotoaparátů a lidské komunikace. Záleží na každém z vás, jak tento článek chápe a co mu mobilní telefonie přináší.

Čerpáno z:

www.eurotel.cz, www.t-mobile.cz, www.3GNewsroom.com, internet










 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor