clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Recenze: M55 Black Magic - oprášený plasťák
Vydáno dne:  01.03.2004
Zobrazeno celkem:  10350
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 73x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
recenze



verze pro tisk  

Telefon Siemens M55 již není žádným nováčkem. Jeho zařazení do střední třídy z něj nedělá žádného mobilního specialistu a podle toho na něj také musím nahlížet. Letos v lednu přišel Siemens s jeho barevnou modifikací Black Magic a Black Magic.

Na trh byl uveden přesně před rokem a i přes svou ne příliš velkou výbavu, kterou dostal do vínku od svých rodičů - inženýrů, se stal velmi oblíbeným. Zejména pro možnost změny díky patchům, které se po internetu rozšířili geometrickou řadou. Letos v lednu přišel Siemens s jeho barevnou modifikací Black Magic a Black Magic Special Edition. V čem se jsou tyto verze od sebe odlišné proberu ke konci článku. M55 Black Magic jsem kouknul na zoubek. Telefon zvládá MMS, polyfonní vyzvánění, můžete s ním pořizovat fotografie s připojeným přídavným fotoaparátem QuickPic, přiřazovat obrázky skupinám i jednotlivým jménům v adresáři. Zahrajete si s ním Java hry a přes GPRS můžete být neustále připojeni na internet. Nepošlete si data přes IrDA ani Bluetooth. Tyto funkce telefon neumožňuje. Nebudu zde podrobně popisovat veškeré funkce a práci s telefonem, protože bych pouze popisoval již mnohokrát popsané. Zaměřím se spíše na celkový pohled a některé neduhy, které se mi podařilo z mého pohledu objevit.




Co se změnilo a jak to vypadá?

Pro ty, co očekávají závratný výčet novinek a změn musím rovnou napsat - nečtěte dál! M55 Black Magic je opravdu jen rozšíření barevné řady o nový model. Pro ty, co ale o M55 moc nevědí a stále váhají i přes jeho pokročilý věk, zda si jej nepořídí, je doporučeno další čtení. Jak jsem se již zmínil, M55 ve verzi Black Magic neoplývá žádnou změnou a nesnaží se o nějaké vzkříšení tohoto modelu. Jedinou výjimkou je nové barevné provedení. Kombinací barev šedé s jemnou perletí a šedočernoperleťové tak vychází zřejmě nejhezčí z celé barevné škály M pětapadesátek. Tlačítka jsou černá s velice jemným perleťovým efektem. Škoda jen, že designéři u Siemense nechtěli více experimentovat a místo šedé barvy, která je skutečně až moc plastová, nepoužili imitaci leštěného kovu v kombinaci s leštěným kovem na tlačítkách. Telefon by tak v kombinaci s magickou perleťovou barvou získal nádech originality a vyšší třídy. Zadní strana telefonu svým barevným prolisem šedé barvy připomíná cyklo klíč na utahování matiček. Už celkový pohled na M55 vám dává tušit, že technicko-futuristický vzhled připraví ještě další překvapení. Pro konzervativce tento přístroj rozhodně není. Ve spodní části je konektor pro připojení datového kabelu nebo nabíječky. Ta je standardně dodávána v balení a její rozměry jsou skutečně miniaturní.



Techno na pochodu

Při prvním zapnutí přístroje jsem sebou trhnul a se slovy " sodoma komora ale vopravdická ", jsem s kroutící hlavou pozoroval čtyři červeně blikající led diody na bocích přístroje. Siemens tuto funkci nazval Dynamic Lights. Ve speciální položce v nastavení telefonu můžete těmto světýlkům přiřadit různé blikající profily a rychlosti v návaznosti na určitém úkonu telefonu. Např. při příchozím hovoru, SMS, alarmy, vybití akumulátoru atd. Samozřejmostí je vypnutí této funkce, což jsem uvítal a nastavil jako první. Přece jenom mít blikající ledky u ucha, které v šeru zimních dní osvětlují mou hlavu v ďábelském techno rytmu nepokládám na veřejnosti za rozumnou alternativu popularity. V menu si můžete pustit demo verzi všech přednastavených profilů Dynamic Lights. Tato funkce musí být skutečným požitkem na techno party, kdy ohromíte své spolutanečníky nejen tanečními kreacemi, ale i k tomu v určitém rytmu blikajícím mobilem.

Barvy, barvy a zase barvy

Barevný neaktivní displej zvládá 4096 barev a jeho rozlišení je 101x80 zobrazovacích bodů. Kvalita zobrazení není oproti 65 000 barvám, které vlastní např. ST55 žádný luxus, ale k zobrazení informací a obrázků pně dostačuje. Nicméně při porovnání s displejem o třídu vyšší S55 je displej M55 královský. Kontrast displeje a intenzitu osvětlení lze plynule nastavit v několika krocích. Samotný vzhled menu a jeho barvy lze měnit v přednastavených barevných schématech, nebo je lze do telefonu dohrát. U testovaného přístroje mi při označení nějaké nabízené funkce v menu (ne v hlavní nabídce) nešlo nastavit barevné rozložení. Na šedé barvě, která byla zvolena barevným tématem lead, se objevovaly zřetelné mapy. Při pokusu nastavit kontrast nebo osvětlení v různých krocích se mi nepodařilo tento problém odstranit. U jiných témat byl podobný ale ne tolik zřetelný náhled map. Na funkčnost a zobrazení to ovšem vliv nemá a pro někoho může být zcela nepatrná záležitost.



Polyfonní melodie? Spíše špatná videohra

Pro hudební fajnšmekry mezi které se počítám i já, jsou vyzváněcí polyfonní melodie M55 špatným snem. Nejen že nástroje v jednotlivých WAV a MIDI souborech špatně zní a jsou utopené v celkovém vjemu, ale ani hlasitost při nejvyšším stupni není nikterak ohromující. Zcela určitě vás telefon bez zapnutých vibrací v rušném provozu na příchozí hovor neupozorní ne proto že to neumí, ale proto, že jej neuslyšíte (pokud jej nosíte jako já na opasku). Když porovnám dva přístroje, které mají shodně udávané 16-ti hlasé vyzvánění (v mém případě zapůjčený Sony Ericsson T610 a testovanou M55), je zcela jasně zřetelný rozdíl a ihned je jasno, kdo má navrch. Bohužel není to Siemens M55. Krásně čistý zvuk a hlavně prokreslené spektrum jednotlivých stop T610 je oproti zahuhlanému zvonění M55 nepřehlédnutelné. Problém s hlasitostí jsem zaznamenal už při mé stařičké SL45, ale to se psal rok 2001. Bohužel, ani v novějších přístrojích tento problém není zcela vyřešen. Zvuk linoucí se z reproduktoru umístěného na přední straně telefonu zní jako z nějaké špatné videohry z konce minulého tisíciletí.

Budu menší a ještě menší

Miniaturizace kráčí mílovými kroky a dorazila i k inženýrům od Siemense. Každou takovou činnost provází nepříjemná daň. Zde je to na úkor tlačítek klávesnice. Při prvním kontaktu s telefonem a jeho ovládání jsem si stále nemohl zvyknout na ta, z mého pohledu strašně maličkatá tlačítka, která velmi hlasitě cvakají a potřebují silnější stisk. Pokud máte tendenci psát své milence při televizním večeru s manželkou, zcela jistě budete odhaleni. Telefon vůbec nezajímá, že v takovéto situaci musí být absolutně diskrétní a při vašem stisku klávesy vydá hlasitý cvakající zvuk. Pro notorické nevěrníky nedoporučuji tento telefon vůbec v přítomnosti žen při činnosti psaní SMS jiným objektům zájmu používat. Podsvětlení klávesnice je červené a je dobře čitelné i v noci. Pouze u tlačítka pro příjem hovoru je zhoršená čitelnost a tlačítko v šeru není skoro vidět.

Jak jsem již popsal, stisk klávesy potřebuje menší sílu a i tak nemáte jistotu, jestli jste se trefili na tu správnou číslici. Pánům oplývajícím silnějšími prsty mohu rovnou vzkázat - budete potřebovat hodně cviku abyste si telefon podmanili a naučili se jej dobře ovládat. Především ovládání číselných kláves umístěných velmi blízko sebe je skutečným gymnastickým prvkem. Dobře se ovládá křížový ovladač, který by si ale zasloužil na spodní straně menší výstupek, tak jako na jeho levé a pravé části. Občas měl mrška palec tendenci uklouznout. Špičatá tlačítka na stranách pod křížovým ovladačem pro příjem a ukončení hovoru mají tendenci se vyklánět do stran. U testovaného modelu to bylo více tlačítko pro ukončení hovoru a to o celý 1 mm! Po pár minutách, kdy si ovládání osvojujete si pomalu zvyknete a prsty si svá místa najdou. Vše je otázkou cviku.



Jen tak trošičku si vrznout

Baterie Siemensu M55 je uschovaná pod malým plastovým krytem. Ten se musí celý od telefonu při vyjímání baterie oddělit. Tady ale nastává další nepříjemná vlastnost. Kryt má cca 0,5 mm vůli a má tendenci vrzat. Při tlaku na kryt směrem proti rezervě se ozývá zřetelné vrzání, což dává tušit, že po nějaké době používání a častém vyjímání baterie nebo SIM karty může nastat opotřebení plastu a jeho zvýšeného vrzání. Kryt by si zasloužil o právě zmiňovaných 0,5 mm větší délku a mohlo být vše v pořádku. Při pokusu všelijak natáčet a křivit telefon občas plast vypustil vrzavý zvuk s občasným lupnutím. Je znát, že M55 patří do střední třídy a na její zpracování bylo použito pouze levnějších plastových částí.

Special Edition

Na internetu se objevila i verze M55 Black Magic Special Edition. Změnou oproti běžné verzi BM je modré podsvícení klávesnice a Dynamic Lights. Tato verze se k nám nedováží a nenašel jsem jí ani na stránkách Siemens. Fotografie jsou převzaté ze stránky jens.diedenhoven.bei.t-online.de.


Není krásná? | Dynamic Lights - modrá smršť | Tady jsem | Klávesnice | Modrá jí sluší


A je finito

Nejkrásnější okamžik z celého psaní recenze je závěr. Co říci o M55? I přes veškeré výtky, které jsem na telefonu objevil můžu přístroj směle doporučit převážně mladým lidem se snahou se odlišit a hlavně vyznavačům tepající techno muziky. Telefon splní za jednu cenu dva důležité aspekty. Nejen že se dovoláte a budete přitom slyšet, ale dokonce i vidět. To díky červené záři postupně vycházející kolem vašeho levého nebo pravého ucha a to si řekněme zcela otevřeně je zážitek zcela neobvyklý a rozhodně originální. Pro nepříliš náročné uživatele, kteří nemusí pobíhat po bytě s Bluetooth a nevyžadují propojení zařízení přes IrDA, je to správný tip. Za cenu 4700,- Kč získáte příjemného společníka, díky kterému se odlišíte v davu.


Za laskavé zapůjčení telefonu děkujeme firmě:

AGORA plus, a.s.
značková prodejna a servis SIEMENS
pasáž MAXIMUS, Masarykova 25/27 Brno










 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor