clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Bulvár

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Michal Kopecky
  Mobile, kam kráčíš?
Vydáno dne:  01.09.2010
Zobrazeno celkem:  4284
Počet příspěvků v diskusi:  Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  zatím nehodnoceno
 
bulvár!!



verze pro tisk  

Když se podívám na současné modely mobilů, které jsou posledních tři až pět let prakticky totožné. Žádné výraznější inovace kromě rostoucího počtu megapixelů a megahertzů a narůstající uzavřenosti jejich prostředí. Ideální je pro výrobce, po vzoru já-telefonu, prostřední, do kterého se dají doinstalovat jen placené aplikace z centrálního obchodu a pouze značkové příslušenství do firemního pseudokonektoru…

Konstrukce a displej

V konstrukci nemůžeme čekat nic převratného. Aspoň do doby než se prosadí ohebné displeje či někdo vyvine holografické projektory. U nedotykových telefonů by se mohly prosadit tlačítka s měnícími se propisky. U displejů je lepší situace. Poslední dobou prosakují od Korejců informace o testování prvních 3D displejů, které potřebují pro dosažení kýženého 3D efektu statickou vzdálenost a konstantní pozorovací úhel. A to se hodí právě pro přenosná zařízení.

Internatizace

Jako jednoznačný trend se dá označit i „internetizace“. Přesouvání všech funkcí na web. Od fotoalb na sociálních sítích nebo veřejných fotobankách, až po ukládání kontaktů u strýčka Google v případě Androidu.

Toto je podle mě velmi nebezpečný trend narušující soukromí. A hlavně v případě selhání těchto mohutných cloudů, člověk přijde o veškerá svá osobní data, jelikož data z cloudů se dost špatně zálohují. Zkuste si někdy zazálohovat kompletní obsah vašeho facebooku, pokud o mých slovech pochybujete.

O poznání příjemnější projev internetizace je přesouvání komunikace z běžných mobilních služeb na vlny internetu. Už nemusíte psát SMS, ale vystačíte si i s nějakým instant messagingovým klientem, nebo s chatem právě z onoho facebooku. Stejně tak už nemusíte volat, stačí Skype. A ani MMS nemusíte posílat, máte přece sítě UMTS a e-mail, který není omezený limitem 300 kB na zprávu. Operátoři se ale rozmachu této komunikace budou všemi silami snažit zabránit. Protože nač platit pět kil za volání, když můžete platit jen dvě kila za neomezené volání po Skypu a chatování třeba po MSN?

(ne)Omezené aplikace

Jak jsem již naznačil, tak výrobci ve spolupráci s operátory budou chtít veškeré aplikace přemístit na servery typu AppleStore. Žádný jiný způsob, jak do telefonu dostat nějakou aplikaci kvůli vydavatelské lobby nezůstane. Můžeme se rozloučit s veškerým freewarem nebo opensource, protože zanesení do katalogu bude placené.

Počet aplikací bude přibývat geometrickou řadou. Ale opravdu kvalitních a zajímavých aplikací bude jako šafránu. Bude to jako probírat se katalogem softwaru na slunečnici. Až na ceny. Každá bude aspoň za jedno euro.

Očekávám také pokus o rozvoj rozšířené reality. Ten bude ale selhávat na nedokonalosti mobilní optiky. Bude použitelná pouze za dne. V noci budou obrázky z foťáku nevhodné kvůli masivnímu množství šumu. Ale ani sluncem prosvícený den nepřinese žádné uspokojivé výsledky. Rozšířená realita, nebo jakákoliv služba vzdálené budoucnosti bude příliš chybová a hlavně, náročná na výdrž baterie. Za pár minut se baterie po těch náročných výpočtech znatelně vyprázdní, ale i zahřeje.

Zdokonalování. Opravdu?

Dá se očekávat vylepšování současných funkcí. Telefonní seznam se bude propojovat s facebookem, twitterem, instant messagingem i u nižších modelových řad. Web je otázkou sama o sobě. Budou se ujímat nové druhy prohlížečů nabízející zobrazení téměř jako na PC. Přitom bude znatelná snaha vytlačit flash, ale je otevřenou otázkou, zda se to vůbec povede. Protože zařízení bez podpory flashe bude na současných webech značně diskvalifikováno oproti flashové konkurenci.

Za pár let, spolu s nástupem LTE i do venkovských oblastí, už nebude potřeba přísná datová optimalizace, jakou teď používá leader mobilního surfování, Opera Mini. Opera Mini a jí podobné prohlížeče začnou ustupovat do pozadí a vyklidí pole svým dospělejším bratránkům.

Fotoaparáty porostou především svými megapixely. Bohužel. Ale megapixely prodávají. Ne, kvalita fotografií. Ta se zjistí až po zakoupení. Zoom bude ještě několik let nanejvýš digitální. Výrobci by se totiž musely vzdát svého tolik populární slim razrovského vzhledu a to by opět snížilo prodejnost.

Hudba budoucnosti

Hudbou opravdu vzdálené budoucnosti jsou fungující systémy rozšířené reality, ohebné displeje, ale i rozpoznávání předmětů pomocí fotoaparátů. Stejně také i překladače překládající z jazyka do jazyka, které by byly aspoň ve kvalitě Google Translate a nepřipojovaly se k internetu. A to ještě budou jen pro pár nejrozšířenějších jazyků.

Co by se mohlo splnit až během pár měsíců, by mohly být jednoduché OCR rozpoznávání textu, anebo čtení textu by se mohlo vyladit aspoň do poslouchatelné podoby. Stejně ale u sporných slov v SMS nedoplní chybějící diakritiku anebo v případě angličtiny nerozezná rozdíl mezi read (ríd; přítomný čas) a read (red; minulý čas).

Ohledně fotomobilů za takových pět let budu už optimističtější. V současné 3D histerii si troufnu tvrdit, že budou mít dva objektivy pro pořizování stereoskopických snímků a videí. Videa budou tvrdošíjně nahrávat ve Full HD, i přes jeho otřesnou kvalitu a velkou spotřebu energie. A to vše díky marketingu. Full HD je přece lepší než HD ready.

Očekávám také nástup stabilizátorů obrazu. Většinou jen elektronických… A nočního vidění. Doufám. Co se týče optického zoomu, tak jsem stále skeptický. Při současném způsobu konstrukce mobilů by musela být čočka foťáku umístěna v boku telefonu. Tak se asi omezí jen na specializované zoom přístroje, nebo už tak dost baculaté komunikátory.

(Ne)právem opomíjené funkce

Je to k nevíře ale existuje i spousta (ne)právem opomíjených funkcí, které by mohly být v mobilech už dnes. Ale nejsou.

Vzpomeňte si na TV přijímače. V Jižní Koree ho mají v každém druhém mobilu, ale u nás není snad ani v jednom. Jen v těch čínských a ten je u 99% z nich pouze analogový. Při tom vyrobit DVB-T mobil není problém. A Samsung s LG nás už o tom párkrát přesvědčili. Skoro to samé by se dalo říct i moderních podobách rádia. A ani FM rádio není všude, kde by mělo být.

Co takové laserové ukazovátka, nebo pořádná LED svítilnička? To se také moc často nevídá. Ani teploměr, barometr, nebo alkotester.

Když zabrousím opět k fotoaparátům, tak by je mohl vytáhnout z šedi průměru třeba termo- nebo UV senzor.

Ale ani obyčejný infraport, který by se spolu s příslušnou aplikací pro operační systém mohl použít, jako dálkové ovládání už není.

I projektory se už objevují v mobilních telefonech, avšak z nepochopitelných důvodů jsou stranou pozornosti médií. Přitom by mohly tak hezky táhnout prodeje.

Uživatele by také potěšil univerzální nabíjecí konektor, jack, normální grafický výstup a nějaký datový konektor pro vstup dat (USB, e-sata, cokoliv). Těžko se toho ale dočkáme, pokud nebude nějaký zásah shora. Už by se neprodávalo značkové příslušenství.

Za pět let…

Jak bude tedy vypadat průměrný mainstream mobil za pět let? Představte si iPhone, k němu si domyslete Wifi, LTE, vyšší rozlišení displeje, 12 megapixelový foťák, přední kameru a tak 16 GB flash paměť (bez paměťových karet). V lepším případě bude mít stereo-jack a firemní TV výstup. U foťáku bude slabá LED diodka místo blesku. Bluetooth nebude umět přijímat multimediální soubory bez ochrany. A už vůbec ne aplikace. Stejně také software pro synchronizaci. Pokud půjde mobil připojit jako mass storage zařízení, tak do něj sice půjde kopírovat nechráněný obsah, ale mobil ho už nerozezná a nepřehraje.

Mobilní operátoři rovněž zakážou veškeré instantní zprávy i internetové telefování. Zároveň ale většinu vašich osobních dat, včetně telefonního seznamu a zpráv budou uchovávat na svých cloudech provozovaných ve spolupráci s výrobci mobilů. Uživatel do zařízení nebude smět nijak zasahovat, porušil by záruku. V některých státech to bude i trestné. Aplikace se smějí stahovat a instalovat jen z oficiálních obchodů. Pro každý systém je jen jeden. Java zanikla. Šla příliš snadno kopírovat.

Nelíbí se vám to? Podle mě se tam mílovými kroky blížíme spolu s každým iPhone-like mobilem a dalšími kladnými referencemi na spouštění obchodů jako AppleStore nebo iTunes.

Nemyslete si, že mám něco speciálně proti Applu. Jen jeho výrobky nejlépe posloužily pro ilustraci současného trendu, který výborně ztělesňuje. Dává lidem jen to, co po něm chtějí.

A jak vypadá budoucnost podle vás?



Informace v rubrice Bulvár pocházejí ze špatně informovaných, nedůvěryhodných zdrojů,
jsou neověřené, překroucené a někdy možná i zcela smyšlené.
All informations in "rag" section are taken from wrong informed, untrustworthy sources,
they are unverified, falsified and sometimes may be wholly assumed.









  Diskuse k tématu
01.09.10 06:56  Re: Mobile, kam kráčíš?   Jiri.Sko Zobrazit příspěvek
01.09.10 11:25  Re: Mobile, kam kráčíš?   Myslim si, ze jediny "normalny" smer ma Android - opensource OS s moznostou instalovania...black Zobrazit příspěvek
01.09.10 12:28  Re: Mobile, kam kráčíš?   EINEX Zobrazit příspěvek
12.09.10 18:53  Re: Mobile, kam kráčíš?   Sentello Zobrazit příspěvek
12.09.10 22:45  Re: Mobile, kam kráčíš?   pip@ Zobrazit příspěvek
12.09.10 23:01  Re: Mobile, kam kráčíš?   Sentello Zobrazit příspěvek
15.09.10 23:41  Re: Mobile, kam kráčíš?   nerow Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor