clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Návody

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Ján Matúška
  Školení: jak správně patchovat
Vydáno dne:  22.02.2004
Zobrazeno celkem:  35283
Počet příspěvků v diskusi:  žádné
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8   3.8 (hodnoceno 224x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.8
 
návod



verze pro tisk  

V poslední době stále více vystupuje do popředí tématika patchů. Lidé se snaží „tuningovat“ nejen vzhled svého mobilního miláčka, ale i jeho firmware. Na internetu se závratnou rychlostí objevují stále nové patche na novější modely telefonů.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.



Co budeme potřebovat:

 V_Klay     
Stáhnout


Zároveň ruku v ruce s jejich narůstajícím počtem se zvětšuje i počet lidí, kteří si neodbornou aplikací patche umrtví svůj telefon. Pak ho jen s velkými těžkostmi dávají do původního stavu, a když si nevědí rady prosí nás o pomoc. I když vím, že se toho o tématice patchů popsalo mnoho, rozhodl sem se napsat tento článek. Budu se v něm snažit stručně přiblížit především patcherům – začátečníkům co to patch je, z čeho se skládá a podrobně vás provedu aplikací a zrušením patche. Přinesu i praktické rady a zkušenosti, abyste se vyvarovali některých chyb, které nejčastěji dělají nezkušení patcheři.

Historie a rozdělení patchů:

Velkou revoluci v historii patchů udělal ruský programátor Valeravi, který je autorom programu s názvem V_Klay. Tenhle program, kromě toho, že slouží i jako flasher, pracuje se soubory typu VKP, které nazýváme patche. Na stránce autora programu www.valeravi.tk se pravidelně objevují novější verze nebo updaty, které podporují stále novější modely telefonů.

K čemu vlastně takový patch slouží? Slouží ke změně určité části FW telefonu. Podle toho o jakou změnu se jedná rozdělujeme patche na 3 typy:

1: Systémové – dělají změnu v systému FW telefonu, odstraňují malé nedostatky ve FW a zvyšují užívatelský komfort telefonu. Na příklad uvedu aktivaci servisního menu, změny funkcí na některých tlačítkách, odstranění „otravných“ hlášek a mnoho dalších. Výroba těchto patchů není jednoduchá. K jejich vytváření je nutno znát programování v assembleru a mít potřebné softwarové vybavení. Špičkou v tvorbě systémových patchů jsou ruská programátorská esa, jako Skylord, Chaos, Matrix, Single, Avkiev nebo Alexsid a jejich německý kolega AciD.

2: Grafické – mění grafiku ve FW telefonu. Můžou to být ukazatele signálu a baterie, animace, obrázky, ikonky. Výroba grafických patchů je poměrně jednoduchá. Potřebujete k ní jen zálohu svého telefonu, obrázky, které chcete zaměnit za ty původní a program Siemens Picture Changer. Návod na výrobu grafických patchů je zde

3: Systémové s grafickými prvky – tenhle poslední typ patchů se objevuje hlavně v poslední době. Je kombinací obou předchozích. Jako příklad uvedu ukazatel baterie s měřením napětí a teploty baterie, ukazatel signálu s měřením úrovně signálu v dB, popřípadě supernet – grafický indikátor sítě po uzamčení kláves pro modely x55.

Co je potřebné vědet před patchováním:

Teď už si dokážete představit co patche jsou. Nyní si povíme z čeho se patch skládá a co je potřebné udělat, než se pustíte do jejich aplikování. Jako příklad uvedu tento systémový patch:

;© SiNgle ;prelozil a testoval hanni
;M55v10
;Dlouho stlacit "1" -> funkce
;Rel 12.01.04
0DB8AB: 209036 6D9445
;Calendar

Část patche, označena modrou barvou, je informativní. Na začátku řádku je středník a může obsahovat informace o výrobci, pro jaký telefon a verzi FW je patch určen a případně doplňující informace k aplikaci patche. Zbytek patche, označen červenou barvou, je hlavní část patche, kterou program zapisuje do telefonu.

Skládá se ze 3 částí:

0DB8AB: 209036 6D9445
0DB8AB - adresa, na kterou se patch zapisuje
209036 - původní data
6D9445 - nová data

Z toho vyplývá, že patch obsahuje i původní data – je vratný!!! Jestli se vám něco nepovede, aplikujete špatný patch nebo se vám aplikovaný patch nelíbí, tak ho prostě odstraníte. Tím uvedete telefon do stavu před aplikací patche.

A teď ještě pár rad předtím, než se do patchování pustíte. Na začátek je potřebné si uvědomit, že k patchování je potřebné mít servisní kabel! Pokud vlastníte originální datový kabel od Siemensu, telefon se s programem nespojí a bude vám ukazovat tohle:



Datový kabel si můžete velmi jednoduše předelat na servisní podle návodu, který naleznete zde.

Předtím, než se rozhodněte aplikovat některý z patchů, udělejte si zálohu FW telefonu, abyste ho kdykoliv mohli vrátit do původního stavu. K vytvoření zálohy vám poslouží program V_Klay, ale můžete použít i některý z jiných flasherů, např. Freia9, M55Tool, Service Tool by Martech, Siemens Service Tool, u starších modelů i Unisiemens, SieFlash nebo Zsiemenz.

Po spuštění programu V_Klay si dobře zkontrolujte jestli máte správně nastaveny všechny potřebné hodnoty (model telefonu,COM port,komunikační rychlost)Po otevření patche překontrolujte, jestli aplikujete patch pro váš model a verzi FW telefonu. Důležité je taky, jestli patch obsahuje stará i nová data, abyste ho mohli v případě potřeby zrušit.

Často se taky stává, že se budete snažit aplikovat patch na adresy FW, které používá patch aplikovaný už předtím.Program vás na to upozorní následující hláškou:



Z vlastních zkušeností můžu doporučit v aplikaci patche nepokračovat. Většinou pak patch nepracuje správně, v nejhorším případe se může stát, že umrtvíte telefon. Lepší je patch, který jste aplikovali na tu adresu odstranit a až pak aplikovat nový (co ovšem v případě, že tam máte aplikováno už moc patchů není zcela jednoduché).

A teď vám už nic nestojí v cestě tomu,abyste se s chutí pustili do aplikace patchů. Popíši vám, jak na to.

Aplikace patche:

Na úvod je nutné podotknout, že se dost často polemizuje o tom, jestli při aplikaci patchů vydělávat SIM kartu, nebo ne. Já osobně SIM kartu nevydělávám, ale pro bezpečnost ji radši vydělejte. Člověk nikdy neví, co se může stát.

1: Vydělejte SIM kartu a připojte vypnutý telefon k počítači. Spusťte program V_Klay.
2: Jestli máte nastavenou angličtinu, klikněte na Options a změňte jazyk na český. Potom program vypněte a znovu spusťte. Teď s vámi bude program komunikovat česky.
3: Nastavte Pracovat s: Telefonem, typ telefonu, COM port a komunikační rychlost a záložku Hlavní patch



4: Klikněte na Otevřít. Najděte v počítači patch, který chcete aplikovat a otevřete ho



5. Klikněte na Aplikovat Patch. Objeví se Vám tohle:



6: Klikněte na Ano. Program se bude snažit navázat komunikaci s telefonem.



7: Teď krátce stikněte červené tlačítko telefonu. Jestli máte vše dobře nastaneno a použili jste servisní kabel, program naváže s telefonem komunikaci a začne zavádět patch. Jestli se program s telefonem komunikaci nenaváže, zkontrolujte ještě jednou nastavení nebo použijte servisní kabel.



8: Po úspěšném zavedení patche se objeví tato hláška. Klikněte na OK.



9: Teď se budete snažit zapnout telefon a zjistíte, že vám to nejde. Nepropadejte panice! Po jakékoliv práci s programem V_Klay (i když budete dělat zálohu telefonu), vám telefon nepůjde zapnout. Nyní máte dvě možnosti. Buď vytáhnete baterii a dáte ji nazpět, nebo jednoduše jen klikněte na ikonku Zapnout v pravém horním rohu. Pak se už telefon k vaší radosti rozsvítí a vy si můžete užívat aplikovaného patche.



Zrušení patche:

Po aplikování patche se ale může stát, že jste aplikovali špatný patch a umrtvili jste si telefon, nebo se Vám aplikovaný patch nelíbí. Proto vám přináším i postup, jak se aplikovaného patche zbavit a dát telefon do stavu před aplikací patchu. V případe, že ste umrtvili telefon aplikací patche a ani nasledující postup nezabere, je potřebné nahrát do telefonu svoji zálohu (návod zde) a o aplikaci daného patchu se již raději nepokoušet.

Body 1 až 4 jsou stejné jako při aplikaci patche.
5: Klikněte na Zrušit Patch.



6: Objeví se hláška:



7: Klikněte na Ano a krátce stlačte červené tlačítko.Proběhne odstranění patche a program zobrazí hlášku. Klikněte na OK.



8: Dále postupujte podle bodu 9 v návodě na aplikaci patche.

Doufám, že vás tento článek alespoň trochu uvedl do tajů patchování a zodpověděl vaše základní otázky, co se týče téhle problematiky. Dále je už jen na vás, abyste se v ní zdokonalovali a stali se z vás zkušení patcheři. Já vám i s celým týmem Siemensmanie budeme držet palce a přinášet nové poznatky.

Mnoho zdaru!










  Diskuse k tématu
14.12.08 14:21  Re: Školení: jak správně patchovat   D4X Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor